Business & Finance Τρίτη 21/11/2023, 13:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα καλυφθεί η τρύπα των 60 δισ.: «Παγώνουν» οι νέες δαπάνες στη Γερμανία

Πώς θα καλυφθεί η τρύπα των 60 δισ.: «Παγώνουν» οι νέες δαπάνες στη Γερμανία

Έκτακτο «πάγωμα» των δαπανών αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση, βαθαίνοντας την πρωτοφανή κρίση που πλήττει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Πρόκειται για αποτέλεσμα της απόφασης της περασμένης εβδομάδας από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη μεταφορά 60 δισ. ευρώ μη χρησιμοποιημένου χρέους στο Ταμείο για το Κλίμα, αφήνοντας μετέωρα τα επενδυτικά σχέδια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.

Έτσι, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σήμερα σε «πάγωμα» ουσιαστικά όλων των αδειών για νέες δαπάνες φέτος, όσο προσπαθεί να αποτιμήσει τον ευρύτερο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου. Σύμφωνα με επιστολή που εστάλη σε όλα τα γερμανικά υπουργεία και επικαλείται το Bloomberg, οι ήδη εκκρεμείς οφειλές θα καλυφθούν κανονικά, αλλά η ανάληψη νέων δεσμεύσεων θα γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση επρόκειτο να διοχετεύσει 60 δισ. ευρώ χρέους -το οποίο είχε στόχο να καλύψει ανάγκες της πανδημίας, αλλά τελικά δεν αξιοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό- σε ένα ειδικό ταμείο για «πράσινες»» πρωτοβουλίες, όπως η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας και η αύξηση της ισχύος της ηλιακής ενέργειας. Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου αφήνει «στον αέρα» όλα τα επενδυτικά σχέδια της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένων εμβληματικών προγραμμάτων από επιδοτήσεις για εργοστάσια μπαταριών και ημιαγωγών μέχρι χρηματοδοτήσεις για το σιδηροδρομικό δίκτυο. 

Ωστόσο, είναι πιθανό να συρρικνώσει συνολικά το δημοσιονομικό περιθώριο και σε άλλους τομείς, όπως τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την ενεργειακή ακρίβεια.

Μάλιστα, εάν οι αξιωματούχοι καταλήξουν -όπως είναι πολύ πιθανό- ότι η απόφαση επηρεάζει όλους τους τομείς, τότε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 θα αναθεωρηθεί για να συμπεριλάβει αναδρομικά 30 δισ. ευρώ επιπλέον σε νέο χρέος. Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Christian Lindner, θα υποχρεωθεί να σταματήσει τα σχέδιά του για επαναφορά του «φρένου χρέους», δηλαδή των κανόνων που περιορίζουν τον νέο δανεισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα έχει προκαλέσει ρήγμα εντός του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας, ρίχνοντας περαιτέρω τη δημοτικότητά του, όσο η οικονομία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του SPD, ο Kevin Kuehnert, το κόμμα δεσμεύεται να βρει τρόπο να καλύψει την «τρύπα» των 60 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν κρίσιμη σημασία για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας και την κλιματική μετάβαση. Σημείωσε επίσης ότι το SPD, το οποίο ανήκει στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περικοπές σε τομείς προτεραιότητες, όπως οι κοινωνικές παροχές.

Σημειώνεται ότι η γερμανική Βουλή επρόκειτο να ολοκληρώσει το τελικό κείμενου του κρατικού προϋπολογισμού την περασμένη εβδομάδα, το οποίο βέβαια καθυστέρησε λόγω της δικαστικής απόφασης. Αυτή την εβδομάδα, οι βουλευτές θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε νέα συμφωνία. 

moneryeview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Σε κίνδυνο κρατικά κεφάλαια 770 δισ. μετά από δικαστική απόφαση

Γερμανία: Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από την απόφαση του δικαστηρίου

«Δημοσιονομική καταιγίδα» στο Βερολίνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News