Business & Finance Τετάρτη 4/10/2023, 11:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην Ευρωζώνη – Σημάδια ύφεσης στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην Ευρωζώνη – Σημάδια ύφεσης στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες

Σημάδια ύφεσης εκπέμπουν ξανά οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, με τα πλήγματα στον ιδιωτικό τομέα να βαθαίνουν τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα Γερμανίας και Γαλλίας βρέθηκε για έναν ακόμη μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο καταδεικνύει ύφεση.

Στη Γερμανία συγκεκριμένα, ο δείκτης ανέκαμψε ελαφρώς σε σχέση με τον Αύγουστο, οπότε είχε αγγίξει χαμηλό 39 μηνών, εν μέρει χάρη στην αύξηση της παραγωγής στον τομέα των υπηρεσιών. Κατά τα άλλα, η περαιτέρω διολίσθηση της παραγωγής στη μεταποίηση συντήρησε τις πτωτικές πιέσεις, με αποτέλεσμα εν τέλει ο σύνθετος δείκτης να διαμορφωθεί εκ νέου υπό των 50 μονάδων, στις 46,4.

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην Ευρωζώνη – Σημάδια ύφεσης στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες-1

Στη Γαλλία, οι συνθήκες στο ιδιωτικό τομέα επιδεινώθηκαν ραγδαία, με τον σύνθετο δείκτη να διαμορφώνεται στις 44,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο έναντι 46 μονάδων τον Αύγουστο. Πρόκειται για την ταχύτερη διολίσθηση που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2020 και αποδίδεται σε χαμηλότερη παραγωγή αφενός στον τομέα της μεταποίησης, αφετέρου στον κλάδο των υπηρεσιών εξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης.

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην Ευρωζώνη – Σημάδια ύφεσης στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες-2

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην Ευρωζώνη

Δεινές είναι οι μετρήσεις και σε ό,τι αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης, όπου φαίνεται συρρίκνωση για τέταρτο συναπτό μήνα. Παρότι ο σύνθετος δείκτης διαμορφώθηκε σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Αύγουστο και συγκεκριμένα στις 47,2 μονάδες έναντι 46,7 τον αμέσως προηγούμενο μήνα, οι πιέσεις συνεχίζονται στον τομέα της μεταποίησης, αλλά και των υπηρεσιών. 

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην Ευρωζώνη – Σημάδια ύφεσης στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες-3

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της εμπορικής τράπεζας του Αμβούργου, Δρ. Cyrus de la Rubia, σχολίασε: «Δεδομένου ότι ο δείκτης PMI της Ευρωζώνης για τις υπηρεσίες ανέκαμψε τον Σεπτέμβριο, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να εντοπίσετε ορισμένα καλά σημάδια. Μην βιάζεστε τόσο. Κατ’ αρχάς, ο δείκτης βρίσκεται ακόμη σε περιοχή συρρίκνωσης. Ακόμη κι αν κοιτάξει κανείς σε Γερμανία και Ισπανία, όπου ο δείκτης ανέβηκε πάνω από τις 50 μονάδες, αυτό έγινε μόνον οριακά, καταδεικνύοντας περισσότερο στασιμότητα σε αυτές τις περιοχές. Και μετά βλέπετε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γαλλία, όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν πέφτει απλώς, κάνει βουτιά, καταδεικνύοντας μια βαθύτερη οικονομική διολίσθηση».

«Ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης ανέκαμψε ελαφρώς. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ακόμη για καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο de la Rubia.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Berenberg: Η Ευρώπη στη σκιά της βιομηχανίας – Αστέρι η Ελλάδα

Ευρωζώνη: Σε βαθιά ύφεση παραμένει η μεταποιητική δραστηριότητα

BreakingViews: Η Γερμανία ίσως «χαραμίζει» μια καλή κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News