Business & Finance Παρασκευή 22/03/2024, 12:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Απρόσμενα αισιόδοξες οι επιχειρηματικές προσδοκίες

Γερμανία: Απρόσμενα αισιόδοξες οι επιχειρηματικές προσδοκίες

Περισσότερο από το αναμενόμενο βελτιώθηκαν οι επιχειρηματικές προοπτικές στη Γερμανία, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες ότι η οικονομία θα ανακάμψει από την κακοδαιμονία που την έχει μετατρέψει σε ουραγό της Ευρωζώνης.

Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου Ifo αυξήθηκε στις 87,5 μονάδες τον Μάρτιο από το αναθεωρημένο 84,4 του προηγούμενου μήνα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Μάιο του 2023, ενώ υπερβαίνει τη μέση πρόβλεψη για 84,7 σε έρευνα του Bloomberg. Η μέτρηση των τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο. 

«Φαίνεται ότι οι γερμανικές εταιρείες αναμένουν να επωφεληθούν από αυτή την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest, στην τηλεόραση του Bloomberg. «Βλέπουμε ότι τις παραγγελίες να εξακολουθούν να συρρικνώνονται – άρα η ανάπτυξη δεν έχουν φτάσει ακόμα – αλλά τουλάχιστον οι εταιρείες γίνονται λίγο πιο αισιόδοξες», πρόσθεσε.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει πιθανότατα περιέλθει σε ύφεση στο τέλος του περασμένου έτους, με την Bundesbank να επαναλαμβάνει την Πέμπτη ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2024 είναι πιθανή λόγω της παρατεταμένης αδυναμίας της μεταποίησης. 

Γερμανία: Απρόσμενα αισιόδοξες οι επιχειρηματικές προσδοκίες-1

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα η S&P Global για τις επιχειρήσεις συμφωνούν με αυτές τις εκτιμήσεις. Παρότι οι συνθήκες στον τομέα υπηρεσιών βελτιώθηκαν, ο δείκτης της της δραστηριότητας των εργοστασίων υποχώρησε απροσδόκητα κάτω από το όριο που σηματοδοτεί την ανάπτυξη. 

Οι αναλυτές υπολογίζουν στην κατανάλωση προκειμένου να επιτευχθεί μια μέτρια ανάκαμψη τους επόμενους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι μισθοί βελτιώνονται εν μέσω μιας εύρωστης αγοράς εργασίας. Οι μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που ενδέχεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο αναμένεται επίσης να βελτιώσουν τις συνθήκες.

«Βλέπουμε κάποια θετικά σημεία, όπως στον κλάδο της φιλοξενίας και το λιανικό εμπόριο», δήλωσε ο Fuest. «Φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών πράγματι αυξάνεται», συμπλήρωσε.

Η Ευρωζώνη στο σύνολό της τα πήγε καλύτερα από τη Γερμανία, με τις υπηρεσίες να αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική από ό,τι αναμενόταν στους Δείκτες Διευθυντών Προμηθειών του Μαρτίου. 

Αυτή η απόκλιση έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση στη Γερμανία σχετικά με διαρθρωτικές συνθήκες όπως το υψηλό ενεργειακό κόστος, τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία και η ισχυρή εξάρτηση από τις κινεζικές εισροές που θα μπορούσαν να κρατήσουν την ανάπτυξη περιορισμένη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Ο Fuest προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η βελτίωση των δεικτών του Ifo είναι περιορισμένη. «Είναι μάλλον πολύ νωρίς για να πούμε ότι πρόκειται για πραγματικό σημείο καμπής», δήλωσε. «Οι περισσότερες προβλέψεις αναφέρουν ότι το 2024 η οικονομία της Γερμανίας θα είναι στάσιμη, αλλά δεν θα συρρικνωθεί. Πρόκειται λοιπόν για μια σταθεροποίηση – και αυτό είναι φυσικά ευπρόσδεκτο», κατέληξε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Καθυστερεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης: Βαρίδια η Γερμανία και η Γαλλία

Capital Economics: Στη μέση μιας χαμένης δεκαετίας η Γερμανία – Οι λόγοι

Societe Generale: Στάσιμη αλλά ανθεκτική η Ευρωζώνη φέτος – Αλλαγή σκηνικού το 2025

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News