Business & Finance Πέμπτη 21/03/2024, 13:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Joachim Nagel: Δεν είναι η Γερμανία ο «μεγάλος ασθενής» αλλά η Ευρώπη

Joachim Nagel: Δεν είναι η Γερμανία ο «μεγάλος ασθενής» αλλά η Ευρώπη

Η Γερμανία δεν είναι  ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης, όπως συχνά λέγεται, αλλά η Ευρώπη κινδυνεύει να αρρωστήσει, προειδοποίησε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Joachim Nagel.

«Πάντα συζητιέται ότι η Γερμανία είναι ένας ‘ασθενής’. Με ανησυχεί περισσότερο ότι η Ευρώπη αρρωσταίνει, εάν δεν αρχίσουμε επιτέλους να κάνουμε το χρέος μας», είπε ο Nagel, που είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με το Bloomberg.  Ο πρόεδρος της Bundesbank αναφερόταν στην υπερβολική γραφειοκρατία και τους υψηλούς φόρους στην Ευρώπη.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διανύει την πρώτη της ύφεση μετά την πανδημία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών, ενώ και η ανάκαμψη αργότερα μέσα στο έτος προβλέπεται ήπια. Η Γερμανία επιβαρύνεται από  την απώλεια των ενεργειακών προμηθειών από τη Ρωσία, την ασθενή ζήτηση για εξαγωγές προς την Ασία και τα προβλήματα του βιομηχανικού τομέα της, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσαρμοστούν στην πράσινη μετάβαση.

Βέβαια, η Ευρωζώνη δεν τα πηγαίνει πολύ καλύτερα, με την οικονομία της να εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό στάσιμη εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Γερμανία, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει προκλήσεις και από το δημογραφικό, καθώς οι ρυθμοί γεννήσεων μειώνονται.

Ο Clemens Fuest, επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, είπε ότι η Ευρώπη «πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την οικονομική της δύναμη», λέγοντας ότι αυτή θα ήταν η «πιο σημαντική απάντηση» σε μια ενδεχόμενη επιστροφή του Donald Trump στην εξουσία στις ΗΠΑ.

«Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η Ευρώπη έχει μείνει πίσω από τις ΗΠΑ οικονομικά και  τεχνολογικά, λόγω της απουσίας οικονομικού momentum και καινοτομίας. Είναι καιρός να σταματήσουμε αυτή την τάση», είπε ο Fuest σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ενίσχυση της οικονομικής και στρατιωτικής της δύναμης θα πρέπει να γίνει το επίκεντρο της πολιτικής δράσης και οφείλει να είναι «το κεντρικό ζήτημα στην προεκλογική καμπάνια για τις ευρωεκλογές και η πολιτική της επόμενης Κομισιόν», τόνισε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Στη μέση μιας χαμένης δεκαετίας η Γερμανία – Οι λόγοι

Γερμανία: Σε χαμηλό 10ετίας οι επενδύσεις από ξένες επιχειρήσεις

Γερμανία: «Αχτίδα ελπίδας» για την ανάπτυξη το άλμα στις εξαγωγές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News