Business & Finance Πέμπτη 21/03/2024, 12:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νορβηγία: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Αργεί η νομισματική χαλάρωση

Νορβηγία: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Αργεί η νομισματική χαλάρωση

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας διατήρησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού σε υψηλό 16 ετών, εμμένοντας στην προειδοποίησή της ότι οι επενδυτές μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον μισό χρόνο για οποιαδήποτε μελλοντική χαλάρωση.

Η Norges Bank διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 4,5%, το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2008, όπως προέβλεπαν όλοι οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg και επανέλαβε το μήνυμά της ότι οι συνθήκες δανεισμού ενδέχεται να χρειαστεί να παραμείνουν τόσο περιοριστικές για «αρκετό χρονικό διάστημα στο μέλλον».

«Η νομισματική πολιτική έχει αποτέλεσμα με την ανάπτυξη της νορβηγικής οικονομίας να είναι χαμηλή», ανέφερε η διοικητής Ida Wolden Bache σε δήλωσή της την Πέμπτη. «Η τρέχουσα πρόβλεψη δείχνει ότι το βασικό επιτόκιο πολιτικής θα συνεχίσει να βρίσκεται στο 4,5% μέχρι και το φθινόπωρο, προτού αρχίσει η σταδιακή μείωση», πρόσθεσε. 

Η Norges Bank είναι από τις πρωτοπόρους κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων χωρών στη σύσφιγξη μετά την πανδημία, έχοντας καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να τιθασεύσει τις τιμές καταναλωτή. Ο πληθωρισμός στη Νορβηγία αναμένεται να παραμείνει ο υψηλότερος φέτος μεταξύ των 10 χωρών του κόσμου με το υψηλότερο νόμισμα.

Όπως όλα δείχνουν, η Νορβηγία θα είναι η τελευταίες από τις χώρες αυτές που θα αρχίσει τη νομισματική χαλάρωση, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθούν να θέτουν ως ορόσημο έναρξης των επιτοκιακών μειώσεων τον Ιούνιο.

Εξάλλου, χθές η Fed διατήρησε τις προοπτικές της για τρεις μειώσεις του κόστους δανεισμού φέτος. Νωρίτερα σήμερα, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας έγινε η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του δυτικού κόσμου που μείωσε το βασικό επιτόκιο, περιορίζοντας τις ανοδικές πιέσεις που ασκούνται στο φράγκο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Έκπληξη» από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας: Μείωσε τα επιτόκια πριν την ΕΚΤ

FED: Παραμένουν στο «τραπέζι» τρεις επιτοκιακές μειώσεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News