Business & Finance Τετάρτη 20/03/2024, 20:01
BUSINESS & FINANCE

FED: Παραμένουν στο «τραπέζι» τρεις επιτοκιακές μειώσεις

FED: Παραμένουν στο «τραπέζι» τρεις επιτοκιακές μειώσεις

Αμετάβλητα, όπως άλλωστε αναμενόταν, κράτησε η Fed για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση τα επιτόκια, στο εύρος διακύμανσης 5,25% έως 5,5%, σηματοδοτώντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να βλέπει τρεις μειώσεις των επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης έως τα τέλη του 2024, παρά την πιο αργή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προς το στόχο του 2%. 

Στο ανακοινωθέν της, η Fed  αναφέρει πως ο πληθωρισμό παραμένει «υψηλός» και αναθεώρησε τις τριμηνιαίες προβλέψεις της για την οικονομία και τον πληθωρισμό προς τα πάνω – βλέπει το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών να αυξάνεται στο 2,6% έως τα τέλη του έτους από 2,4% που είχε προβλέψει το Δεκέμβριο. 

Οι 10 από τους 19 αξιωματούχους της αρμόδιας για τη νομισματική πολιτική επιτροπής της εξακολουθούν να βλέπουν τα επιτόκια να υποχωρούν τουλάχιστον κατά 75 μονάδες βάσης έως τα τέλη του έτους, διατηρώντας ακριβώς την πρόβλεψη που είχαν κάνει και στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, παρά τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό. 

Αναφορικά με την οικονομία, οι νέες προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,1% για φέτος συγκριτικά με το 1,4% που είχε προβλεφθεί το Δεκέμβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται στο 4% στο τέλος του έτους, ελαφρώς χαμηλότερα από το 4,1% του Δεκεμβρίου. Η άποψη των διαμορφωτών πολιτικής της Fed είναι ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να υποστηρίξει τα υψηλότερα επιτόκια. 

Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν επίσης ότι ο μέσος όρος των διαμορφωτών πολιτικής περιμένει ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης το 2025, λιγότερο από τη μία ποσοστιαία μονάδα που έδιδαν το Δεκέμβριο, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται να επιβραδύνει τη διαδικασία μείωσης των επιτοκίων, ενώ και το 2026 αναμένονται αντίστοιχες μειώσεις των 75 μονάδων βάσης, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί και το Δεκέμβριο. 

«Η οικονομική δραστηριότητα αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό, με την αγορά εργασίας να παραμένει ισχυρή και την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα», αναφέρεται στο ανακοινωθέν. 

Το ανακοινωθέν επαναλαμβάνει επίσης ότι οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να επιδιώκουν «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη» ως προς την αποκλιμάκωση του πληθωρισμούη προτού αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, λεκτική που είχε υιοθετηθεί και στη συνεδρίαση της 30ης-31ης Ιανουαρίου και ενδεχομένως να διατηρηθεί έως ότου αρχίσει η μείωση των επιτοκίων. 

Eπίσης, η Fed διατηρεί τον ρυθμό ποσοτικής σύσφιγξης, με κρατικά ομόλογα αξίας 60 δισ.δολαρίων και χρεόγραφα εξασφαλισμένα με υποθήκη αξίας 35 δισ.δολαρίων να απομακρύνονται από τον ισολογισμό της κάθε μήνα, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια νύξη για αλλαγή του προγράμματος. 

 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

   

   

 

 

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News