Business & Finance Τετάρτη 31/01/2024, 21:55
BUSINESS & FINANCE

Πάουελ: Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι για την πορεία του πληθωρισμού

Πάουελ: Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι για την πορεία του πληθωρισμού

Την πάγια θέση ότι η Fed θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις της σε κάθε συνεδρίαση επανέλαβε ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ, σημειώνοντας ότι για τη μείωση των επιτοκίων χρειάζεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. «Όλα είναι ανοικτά, όλα θα εξαρτηθού από την πορεία της οικονομίας. Μπορεί να υπάρξουν κίνδυνοι που να μας κάνουν να πάμε πιο αργά ή πιο γρήγορα στις μειώσεις των επιτοκίων», είπε χαρακτηριστικά. 

Παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αξιοσημείωτα, παρότι παραμένει πάνω από το στόχο, απέναντι στον οποίο η κεντρική τράπεζα παραμένει απόλυτα δεσμευμένη, όπως τόνισε. Επεσήμανε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένει μακριά από τον στόχο που έχει θέσει η Fed. «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, η συνεχιζόμενη πρόοδος για τη μείωσή του δεν είναι εξασφαλισμένη και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη, την ώρα που οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν αβέβαιες», είπε ο Πάουελ χαρακτηριστικά. 

Στόχος μας, όπως είπε, είναι να αποκλιμακώσουμε τις πιέσεις τόσο στην οικονομική δραστηριότητα όσο και στην πληθωρισμό. Αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε ότι έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη πρόοοδο.  

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πάουελ είπε ότι τα ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό τους τελευταίους έξι μήνες, δεν είναι αρκετά και όπως είπε πρέπει να «είμαστε σίγουροι» ότι τα στοιχεία θα προσδώσουν τη σιγουριά που χρειάζεται για να προχωρήσει η Fed σε μείωση των επιτοκίων. 

Επεσήμανε δε τη σημασία που έχει μια ισχυρή αγορά εργασίας για την οικονομία και τις επόμενες κινήσεις της νομισματικής πολιτικής.  Η ζήτηση στην αγορά εργασίας εξακολουθεί να ξεπερνά την προσφορά και γενικότερα η απασχόληση παραμένει σφιχτή, συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι μία υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση στη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να αποδυναμώσει την οικονομία, αν και μία υπερβολικά γρήγορη κίνηση θα μπορούσε να αντιστρέψει την πορεία του πληθωρισμού.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι τα επιτόκια έχουν φθάσει στην κορύφωσή τους και ότι κάποια στιγμή φέτος θα αρχίσουν μειώσεις.

 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News