Business & Finance Τετάρτη 26/07/2023, 21:45
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάουελ: H νομισματική πολιτική παραμένει περιοριστική

Πάουελ: H νομισματική πολιτική παραμένει περιοριστική

Την πεποίθηση ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική εξέφρασε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά το ανακοινωθέν.

Ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης διαμήνυσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει λάβει απόφαση για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει στις επόμενες συνεδριάσεις, παρότι τα μέχρι τώρα στοιχεία ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες της Fed.

“Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου ήταν ικανοποιητικά όμως πρόκειται για τα στοιχεία ενός μόνο μηνός και εμείς κοιτάζουμε ολόκληρη την εικόνα”, τόνισε ο Πάουελ, σημειώνοντας ότι εάν τα επικείμενα μακροοικονομικά υποδηλώσουν οτι χρειάζονται περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις, αυτό θα κάνουμε. Έχουμε πάντως οκτώ εβδομάδες έως τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, συμπλήρωσε, για να λάβουμε απόφαση με βάση με τα μέχρι τότε στοιχεία.

Oι αποφάσεις, ανέφερε, θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση ξεχωριστά. Ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δαπανών έχει επιβραδυνθεί σε σχέση με τις αρχές του έτους, παρότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Οι συνεχιζόμενες ωστόσο ενδείξεις προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας δείχνουν μία καλύτερη ισορροπία, αν και η ζήτηση εξακολουθεί να υπερέχει της προσφοράς.

Ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί σε κάποιο βαθμό, όμως η επιστροφή του στο 2% σημαίνει ότι ο δρόμος εξακολουθεί να είναι μακρύς, σύμφωνα με τον κορυφαίο κεντρικό τραπεζίτη. “Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους κινδύνους που συνιστά ο πληθωρισμός και για τις δύο βασικές εντολές μας. Παρακολουθούμε πάντως τις επιπτώσεις της αύξησης της ζήτησης στους πιο ευαίσθητους τομείς της οικονομίας, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει αντιληπτός ο πλήρης  αντίκτυπος της πολιτικής μας”, είπε ο Πάουελ.

“Δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλει ότι χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία για να φέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο”, είπε χαρακτηριστικά. Ο δρόμος για την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο είναι μακρύς, όμως είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι ως προς αυτό, υπογράμμισε και αναγνώρισε ότι οι τιμές καταναλωτή έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικές απ΄ό,τι αναμενόταν έως τώρα. 

Απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, λέγοντας ότι τα επιτόκια θα μειωθούν όταν θα νοιώσουμε άνετα και αυτό μπορεί να γίνει παράλληλα με το πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιγξης. 

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πάουελ τόνισε ότι δείχνει ανθεκτικότητα στο σύνολό της και σημείωσε ότι το γεγονός και μόνο ότι επιτύχαμε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μέχρι στιγμής χωρίς να βλάψουμε την οικονομία, αυτό είναι θετικό, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες δείχνουν ότι μπορεί να αποφευχθεί μία ύφεση.

Ωστόσο, μία ισχυρότερη ανάπτυξη θα ενέτεινε τις πληθωριστικές πιέσεις και ενδεχομένως αυτό να χρειαζόταν δυναμική παρέμβαση από την Fed. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News