Business & Finance Τετάρτη 3/05/2023, 21:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Δεν εξέπληξε την αγορά – Αύξησε τα επιτόκια 25 μβ και έδωσε σήμα για παύση

Fed: Δεν εξέπληξε την αγορά – Αύξησε τα επιτόκια 25 μβ και έδωσε σήμα για παύση

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης όπως ακριβώς είχαν προεξοφλήσει οι αγορές, στέλνοντας ταυτόχρονα σήμα ότι μπορεί να κάνει μία παύση στις επιτοκιακές αυξήσεις και δίδοντας χρόνο στους διαμορφωτές πολιτικής των ΗΠΑ να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο από τις πρόσφατες καταρρεύσεις των αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών. Την ίδια στιγμή, περιμένει την έκβαση των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και παρακολουθεί την πορεία του πληθωρισμού. 

Με ομόφωνη απόφαση, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το βασικό επιτόκιό της στο 5% έως 5,25%, στη 10η διαδοχική αύξηση των επιτοκίων από το Μάρτιο του 2022. 

Αυτό ωστόσο που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι απέσυρε από το ανακοινωθέν της την φράση ότι εξακολουθεί να θεωρεί την επιπλέον σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής ως την πιο πλέον κατάλληλη προκειμένου να εξασφαλίσει εγκαίρως την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

Αντ΄αυτής, η Fed υιοθέτησε μία πιο προσεκτική τοποθέτηση, θυμίζοντας τη λεκτική που είχε χρησιμοποιήσει όταν είχε διακόψει τις επιτοκιακές αυξήσεις το 2006. Επισημαίνει λοιπόν ότι «για να καθορίσουν το κατάλληλο εύρος των επιπλέον επιτοκιακών αυξήσεων, οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερθούν η οικονομία, ο πληθωρισμός και οι χρηματοοικονομικές αγορές τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.  

Η νέα λεκτική ωστόσο δεν εγγυάται ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουνίου και στο ανακοινωθέν της αναφέρει ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή. 

Πάντως, τώρα, η νομισματική πολιτική της Fed είναι σχεδόν η ίδια με αυτή που είχε υιοθετήσει μετά την χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 16 χρόνια και τα επιτόκια βρίσκονται πλέον στο επίπεδο που η πλειονότητα των διαμορφωτών πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είχαν προβλέψει στη συνεδρίαση του Μαρτίου, επίπεδο που θεωρείται «επαρκώς περιοριστικό» για να συμβάλει στην επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο. 

Η ανάπτυξη της οικονομίας παραμένει μέτρια, όμως οι τελευταίες εξελίξεις είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε πιο αυστηρές πιστωτικές συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και αυτό θα έχει αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, στις νέες προσλήψεις και στον πληθωρισμό, επισημαίνεται στο ανακοινωθέν της κεντρικής τράπεζας. 

Οι κίνδυνοι από τις πρόσφατες καταρρεύσεις αμερικανικών τραπεζών και το αδιέξοδο όσον αφορά στις συζητήσεις Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για το ανώτατο όριο του χρέους έχουν εντείνει το βαθμό επιφυλακής της Fed ως προς την αυστηροποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News