Business & Finance Τρίτη 7/03/2023, 20:14
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάουελ: Η Fed έτοιμη να επιστρέψει στις μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις

Πάουελ: Η Fed έτοιμη να επιστρέψει στις μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις

Σαφή προειδοποίηση ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ είναι έτοιμη να επιστρέψει σε μεγαλύτερες επιτοκιακές αυξήσεις για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό απηύθυνε ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ στην κατάθεσή του στην επιτροπή τραπεζικών υποθέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου. 

Στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά την ανακοίνωση μίας σειράς στατιστικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, οι δηλώσεις του έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δυσκολεύεται να αποθερμάνει την αμερικανική οικονομία παρά τις μέχρι τώρα επιτοκιακές αυξήσεις, γι΄αυτό και σηματοδότησε την πρόθεσή του να αυξήσει το μέγεθος των επιτοκιακών αυξήσεων. 

Ο Πάουελ είπε ξεκάθαρα ότι το τερματικό επίπεδο των επιτοκίων θα είναι ενδεχομένως υψηλότερο απ΄αυτό που περιμένει η αγορά καθώς τα τελευταία μακροοικονομικά στατιστικά ήταν ισχυρότερα του αναμενομένου. «Εάν τα στοιχεία στο σύνολό τους δείξουν ότι χρειάζεται ακόμη πιο επιθετική πολιτική σύσφιγξης, είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τον ρυθμό των επιτοκιακών αυξήσεων», είπε χαρακτηριστικά. 

Οικονομολόγοι της Morgan Stanley εκτιμούν ότι οι δηλώσεις Πάουελ ανοίγουν ξανά διάπλατα την πόρτα για μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις των 50 μονάδων βάσης, τη στιγμή που μέχρι πρότινος η επικρατούσα αντίληψη της αγοράς ήταν ότι η κεντρική τράπεζα εγκαινίασε μία νέα φάση μικρότερων επιτοκιακών αυξήσεων. 

Οι δηλώσεις Πάουελ πυροδότησαν sell off στην χρηματιστηριακή αγορά με το δείκτη S&P 500 να υποχωρεί περίπου 1% και το Nasdaq κατά 0,84%. Η απόδοση των διετών αμερικανικών εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Αντίστοιχα, το δολάριο ενισχύθηκε 1% έναντι του ευρώ, στο 1,0572. 

Οι συναλλασσόμενοι αύξησαν αμέσως τα στοιχήματά τους ποντάροντας τώρα σε επιτοκιακή αύξηση των 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της 22ης Μαρτίου αντί 25 μονάδων βάσης που περίμεναν έως τώρα, σύμφωνα με το CME Group. 

Aναφανδόν, οι δηλώσεις Πάουελ υποδηλώνουν ότι είναι διατεθειμένος να συμπιέσει την οικονομία ακόμη περισσότερο, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. 

Η επιθετική ρητορική του είναι σύμφωνη με τα σχόλια της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προειδοποίησε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι οι τιμές καταναλωτή παραμένουν επίμονα υψηλά, γεγονός που προϋποθέτει περαιτέρω δράση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Οι αγορές αναμένουν τώρα ότι το βασικό επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί τώρα πάνω από το 4%. Αντίθετα, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, εμφανίζεται πιο επιφυλακτικός ως προς τις περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις, γι΄αυτό και υποχώρησε η στερλίνα κάτω από το 1,19 έναντι του δολαρίου. 

Ωστόσο, πολλοί Δημοκρατικοί της Γερουσίας εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε μία ραγδαία αύξηση των επιτοκίων, με Ρεπουμπλικάνους να κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για υπερβολικά μέτρα στήριξης της οικονομίας. Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν των Δημοκρατικών προειδοποίησε ότι περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, λέγοντας ότι «ο Πάουελ παίζει με τις ζωές των ανθρώπων».

Ο Πάουελ έχει να κάνει αυτή τη στιγμή με Γερουσιαστές που ετοιμάζονται να κατέβουν στην κούρσα των προεδρικών εκλογών του 2024, η έκβαση των οποίων έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την ικανότητα του Πάουελ να οδηγήσει τον πληθωρισμό πιο κοντά στο στόχο 2% της Φέντεραλ Ριζέρβ χωρίς να προκαλέσει σοβαρή επιβράδυνση. 

 

 
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT, Bloomberg
 
Διαβάστε επίσης:
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News