Business & Finance Δευτέρα 6/03/2023, 22:39
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάουελ: Τα δύο αντικρουόμενα μηνύματα που πρέπει να δώσει στο Κογκρέσο

Πάουελ: Τα δύο αντικρουόμενα μηνύματα που πρέπει να δώσει στο Κογκρέσο

O πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ θα μιλήσει αύριο στην επιτροπή τραπεζικών υποθέσεων του Κογκρέσου και θα έχει ένα πολύ δύσκολο έργο: να πείσει τους νομοθέτες ότι παραμένει δεσμευμένος στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και ταυτόχρονα να μην οδηγήσει σε κατάρρευση την οικονομία.

Οι αγορές διερωτώνται εάν μπορεί να το κάνει. «Είναι σαν να πρέπει να περάσει μέσα από τη βελόνα δύο μηνύματα. Το ένα είναι να επαναλάβει το σχόλιο που είχε κάνει στην τελευταία συνεδρίαση ότι βλέπει κάποια πρόοδο στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και το άλλο ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα», αναφέρει ο Ρόμπερτ Τίτερ, επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής πολιτικής της Silvercrest Asset Management. 

Aρκετοί Δημοκρατικοί Γερουσιαστές ανησυχούν ότι ο Πάουελ κινδυνεύει να παρασύρει την οικονομία σε ύφεση με την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια οκτώ φορές πέρυσι, με πιο πρόσφατα την αύξηση των 25 μονάδων βάσης, ανεβάζοντας το επιτόκιό της στο εύρος διακύμανσης του 4,5 – 4,75%.  

«Ο πληθωρισμός αποτελεί μόνιμο πρόβλημα. Είναι πολύ χειρότερος απ΄ό,τι είχε εκτιμήσει η Fed το 2021», αναφέρει ο Κόμαλ Σρι-Κούμαρ, πρόεδρος της Sri-Kumar Global Strategies. O ίδιος εκτιμά ότι τώρα η Fed θα πρέπει να αυξήσει το επιτόκιό της στο 6% προτού ο πληθωρισμός αρχίσει να υποχωρεί, όμως αυτό θα προκαλέσει ζημιά στην οικονομία. 

«Ναι η οικονομία είναι ισχυρή. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποφύγει την ύφεση. Εάν δεν έχουμε σενάριο απότομης προσγείωσης ή και ομαλής προσγείωσης, τότε θα πρέπει να δεχθούμε έναν πληθωρισμό στο 5% και αυτό είναι πολιτικά μη αποδεκτό. Όμως όσο περισσότερο καθυστερεί την ύφεση, τόσο πιο βαθιά θα αποδειχθεί». 

Ο Πάουελ ενδεχομένως να βρει έναν τόνο που να είναι συγχρόνως και αποφασιστικός και μετρημένος, αναφέρει ο Κρίσνα Γκούχα, στρατηγικός αναλυτής της Evercore ISI. Ο Πάουελ θα υπογραμμίσει την ανθεκτικότητα της πραγματικής οικονομίας, προειδοποιώντας ωστόσο ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έχουν ανοδική τάση και ότι ο δρόμος της αποκλιμάκωσης θα είναι μακρύς και δύσβατος. 

Ωστόσο, ο Γκούχα αποκλείει το ενδεχόμενο μίας επιτοκιακής αύξησης των 50 μονάδων βάσης, όπως φοβούνται ορισμένοι επενδυτές. «Πιστεύουμε ότι θα προχωρήσει σε μία μεγάλη αύξηση μόνο εάν ο πληθωρισμός, οι μισθοί και ο πληθωρισμός του κλάδου υπηρεσιών επιταχυνθεί σε επικίνδυνα υψηλό βαθμό», εξηγεί. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News