Business & Finance Τετάρτη 21/02/2024, 21:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρακτικά Fed: Καμία βιασύνη για μείωση των επιτοκίων

Πρακτικά Fed: Καμία βιασύνη για μείωση των επιτοκίων

Τις ανησυχίες τους εξέφρασαν αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίαση του προηγούμενου μηνός κρίνοντας ότι δεν πρέπει να κινηθούν υπερβολικά γρήγορα για να μειώσουν τα επιτόκια, στάση που ενέχει τον κίνδυνο διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed στις 30/31 Ιανουαρίου έδειξαν ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την πορεία του πληθωρισμού, με ορισμένους να ανησυχούν ότι η πρόοδος προς το στόχο 2% της Fed ενδεχομένως να έχει χάσει ταχύτητα. Σε μία γενική εκτίμηση, τα πρακτικά ενισχύουν τη στάση της Fed να έχει στη διάθεσή της περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει μπει πράγματι σε σταθερή τροχιά αποκλιμάκωσης. 

Οι αξιωματούχοι της Fed συμφώνησαν ότι το κόστος δανεισμού έχει φθάσει στην κορύφωσή του, όμως ο ακριβής χρόνος μείωσης των επιτοκίων παραμένει ακόμη άγνωστος. 

«Οι περισσότεροι αξιωματούχοι επεσήμαναν τον κίνδυνο να κινηθούν υπερβολικά γρήγορα στη μείωση των επιτοκίων και υπογράμμισαν τη σημασία που έχει να παρακολουθούν προσεκτικά τα επικείμενα στατιστικά προκειμένου να αξιολογήσουν εάν ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», σύμφωνα με τα πρακτικά. 

Λίγοι ήταν οι αξιωματούχοι που προέταξαν τους κινδύνους για την οικονομία από το να περιμένουν για περισσότερες ενδείξεις προτού αλλάξουν πλεύση στη νομισματική πολιτική. «Κάποιοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν την αβεβαιότητα που απορρέει από το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να διατηρηθεί η σημερινή περιοριστική πολιτική». 

Τα μέχρι τώρα οικονομικά στοιχεία έχουν εκπλήξει θετικά από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, διακόπτοντας την ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που είχε παρατηρηθεί από τα τέλη του 2023, πορεία που έκανε την Fed να υιοθετήσει μία πιο επιφυλακτική προσέγγιση. 

Στην αγορά εργασίας δημιουργήθηκαν οι περισσότερες θέσεις σε διάρκεια έτους, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρουσίασαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση τον Ιανουάριο. Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αύξηση από τις αρχές του 2023 όταν θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. 

Οι αγορές έχουν περιορίσει τις προσδοκίες τους για πρόωρες και γρήγορες επιτοκιακές μειώσεις, με traders να στοιχηματίζουν ότι η Fed θα κάνει την πρώτη κίνηση τον Ιούνιο. Οι επενδυτές προβλέπουν τώρα τρεις έως τέσσερις επιτοκιακές μειώσεις το 2024. 

Οι αξιωματούχοι της Fed θα αναβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για την οικονομία και τον πληθωρισμό στη συνεδρίαση στις 19/20 Μαρτίου. Πριν από τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ, θα έχει την ευκαιρία να κάνει κάποια σχόλια όταν θα καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου στις αρχές Μαρτίου. 

Πάντως, όλοι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, στο 5,25% – 5,5%, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις τους. Η κεντρική τράπεζα αφαίρεσε από τη λεκτική της την αναφορά σε πιθανή περαιτέρω σταθεροποίηση της νομισματικής πολιτικής και αντ΄αυτού έβαλε την φράση ότι δεν θα ήταν ενδεδειγμένο να μειώσουμε τα επιτόκια χωρίς μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για την πορεία του πληθωρισμού. Ο Πάουελ είπε στις αρχές του μηνός είναι μάλλον απίθανο η Fed να φθάσει σε αυτό το επίπεδο εμπιστοσύνης στη συνεδρίαση του Μαρτίου. 

Επίσης, τα πρακτικά έδειξαν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι είπαν ότι θα ήταν η κατάλληλη πλέον στιγμή να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός συρρίκνωσης του ισολογισμού της. «Ορισμένοι αξιωματούχοι παρατήρησαν ότι, με δεδομένη την αβεβαιότητα, η επιβράδυνση του ρυθμού πώλησης ενεργητικού θα μπορούσε να βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση στο επίπεδο των αποθεματικών που θα επέτρεπε στην Φέντεραλ Ριζέρβ να συνεχίσει τη συρρίκνωση του ισολογισμού της σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ρευστό 6 τρισ.δολαρίων διακρατούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις

Σε κίνδυνο ο Βασιλιάς-δολάριο; Η μεγαλύτερη απειλή έγκειται στην οικονομία των ΗΠΑ

JP Morgan: Η Ευρώπη απογοητεύει – Ποντάρει στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News