Business & Finance Πέμπτη 2/11/2023, 12:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νορβηγία: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Σήμα για μια ακόμα αύξηση

Νορβηγία: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Σήμα για μια ακόμα αύξηση

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλά 15 ετών και επανέλαβε το σχέδιό της για μια ακόμη επιτοκιακή αύξηση φέτος, καθώς η αδύναμη κορώνα δυσχεραίνει τις προσπάθειες της Norges Bank να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Η νομισματική επιτροπή στο Όσλο κράτησαν το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 4,25%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, μια ακόμη αύξηση είναι «πιθανή» τον επόμενο μήνα με βάση την τρέχουσα πορεία της οικονομίας. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Norges Bank άφησαν ανοιχτή την πόρτα για τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα εάν «βεβαιωθούν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός μειώνεται». Η τράπεζα είχε δώσει guidance τον Σεπτέμβριο για κορύφωση των επιτοκίων πιθανότατα γύρω στο 4,5% μετά από μία επιπλέον αύξηση.

Η πλούσια σε ορυκτά καύσιμα σκανδιναβική οικονομία είδε τους τελευταίους μήνες σαφέστερα σημάδια επιβράδυνση μετά την πρωτοφανή νομισματική σύσφιξη. Στην περίπτωση που ο πληθωρισμός επιβραδυνθεί ταχύτερα από τον Αύγουστο απ’ ό,τι ανέμεναν η Διοικητής Ida Wolden Bache και οι συνάδελφοί της που καθορίζουν τα επιτόκια, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πρόκληση μιας νέας περιόδου αποδυνάμωσης της κορώνας, η οποία κινδυνεύει να ενισχύσει την αύξηση των τιμών των εισαγόμενων καταναλωτών.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News