Business & Finance Παρασκευή 27/10/2023, 15:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Απρόσμενη αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

Ρωσία: Απρόσμενη αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια πολύ περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν, θορυβημένη από το γεγονός ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να αυξάνονται, ακόμη και μετά την επαναφορά των capital controls που απομάκρυνε την πίεση από το ρούβλι.

Η κεντρική τράπεζα αποφάσισε την Παρασκευή να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς για τέταρτη συνεχόμενη φορά, ανεβάζοντάς το στο 15% από 13%. 

Η απόφαση αυτή φέρνει τα επιτόκια στο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2022 με κίνδυνο να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Όμως η σταθεροποίηση του ρουβλίου για να επιτευχθεί καλύτερη συγκράτηση του πληθωρισμού έχει αναδειχθεί σε βασική προτεραιότητα για τη Ρωσία, την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές, ενώ ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας μαίνεται στον 21ο μήνα.

Μια πρόσθετη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι απαραίτητη «για να περιοριστεί η ανοδική απόκλιση του πληθωρισμού από τον στόχο και να επανέλθει στο 4% το 2024», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της, χωρίς να υποδείξει την πιθανή κατεύθυνση της επόμενης κίνησής της.

Η κεντρική τράπεζα εξέδωσε επίσης επικαιροποιημένες προβλέψεις που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός θα είναι ταχύτερος από ό,τι αρχικά αναμενόταν – θα κλείσει φέτος σε ένα εύρος 7%-7,5% – και προβλέπει υψηλότερη τροχιά για τα επιτόκια. Οι προοπτικές έδειξαν για πρώτη φορά ότι η αύξηση των τιμών θα μπορούσε να υπερβεί τον στόχο το επόμενο έτος.

moneyreview.gr  με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Πέθανε ξαφνικά ο πρόεδρος της Lukoil – Έναν χρόνο μετά τον προκάτοχό του

FT: Ποιοι κερδίζουν πραγματικά στον πόλεμο; Η νέα ελίτ του Putin

Ρωσία: Επαναφορά των capital controls – Ανακάμπτει το ρούβλι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News