Business & Finance Τετάρτη 27/09/2023, 12:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για νέες αυξήσεις επιτοκίων

ΕΚΤ: Πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Προειδοποίηση για την πιθανότητα να συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων, απηύθυναν δύο αξιωματούχοι της ΕΚΤ.

Είναι ασαφές εάν το κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη έχει κορυφωθεί, καθώς επιπλέον επιτοκιακές αυξήσεις δεν μπορούν να αποκλεισθούν λόγω της επιμονής του πληθωρισμού, δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ,  Robert Holzmann.

Ο Αυστριακός αξιωματούχος, ένα από τα λεγόμενα «γεράκια» της ΕΚΤ απαρίθμησε τους κινδύνους που απειλούν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις για μισθολογικές αυξήσεις και η αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου.

«Υπάρχουν σοκ στην οικονομία που ενδέχεται να μας αναγκάσουν να κινηθούμε υψηλότερα», δήλωσε ο  Holzmann στο Bloomberg. «Ο πληθωρισμός πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο και γι’ αυτό είμαστε εδώ», πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά έρχονται την ώρα που οι επενδυτές αρχίζουν να συνειδητοποιούν την πρόθεση της ΕΚΤ να κρατήσει το κόστος δανεισμού σε περιοριστικά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Holzmann, ήταν και οι δηλώσεις του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Frank Elderson. Ερωτηθείς εάν τα επιτόκια έχουν «πιάσει ταβάνι», είπε «όχι απαραίτητα».

«Υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα», δήλωσε ο Elderson. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λαμβάνουμε αυτές τις αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, βασιζόμενοι στα δεδομένα. Το να κάνουμε προβλέψεις για το τι θα κάνουμε στη συνέχεια δεν θα ήταν συνεπές με αυτή την προσέγγιση», είπε.

Ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες λένε ότι τα επιτόκια -με το επιτόκια διααμόρφωσης καταθέσεων να βρίσκεται στο 4%- έχουν ήδη φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους και δεν θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς η Ευρωζώνη αγωνίζεται να διατηρήσει την οικονομία της σε ανάπτυξη. Άλλοι λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να λήξει η πιο επιθετική εκστρατεία νομισματικής σύσφιγξης στην ιστορία της ΕΚΤ, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται οι κίνδυνοι για τις τιμές – και όχι μόνο από το πετρέλαιο.

Τα πρώτα στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου αναμένονται την Πέμπτη με τους αναλυτές να αναμένουν απότομη επιβράδυνση στη Γερμανία, ενώ την Παρασκευή η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την Ευρωζώνη.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη Δευτέρα ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει αυξημένο για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται προκειμένου να πέσουν οι τιμές, ακόμα και αν αυτό ισοδυναμεί με κλυδωνισμούς στην οικονομία.

Για τον Holzmann, οι θετικές εκπλήξεις για την ανάπτυξη είναι πιθανές, από την Κίνα, για παράδειγμα. «Βλέπω την ανοδική πορεία», είπε.

Σχετικά με τις προσπάθειες της ΕΚΤ να συρρικνώσει το απόθεμα ομολόγων που έχει συσσωρεύσει στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης που εφάρμοζε τα προηγούμενα χρόνια, ο Holzmann δήλωσε ότι είναι υπέρ μιας συζήτησης «σύντομα» σχετικά με την πιθανή επιτάχυνση του τέλους των επανεπενδύσεων από το χαρτοφυλάκιο της πανδημίας. Είπε, ωστόσο, ότι δεν θα ήταν υπέρ των άμεσων πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος APP.

moneyrview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Simkus (ΕΚΤ): Πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για αλλαγές στο PEPP

De Galhau (EKT): Ανώριμο να ποντάρει κανείς σε μειώσεις επιτοκίων

Makhlouf (EKT): Πιθανή νέα αύξηση επιτοκίων τον Οκτώβριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News