Business & Finance Δευτέρα 25/09/2023, 15:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

De Galhau (EKT): Ανώριμο να ποντάρει κανείς σε μειώσεις επιτοκίων

De Galhau (EKT): Ανώριμο να ποντάρει κανείς σε μειώσεις επιτοκίων

Είναι «ανώριμο» τα στοιχηματίζει κανείς σε μειώσεις επιτοκίων, δήλωσε ο Francois Villeroy de Galhau, κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, στο CNBC, την ώρα που οι αγορές προσπαθούν να καταλάβουν εάν τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν «πιάσει ταβάνι».

«Πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο για αρκετό διάστημα», δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια νωρίτερα τον Σεπτέμβριο με το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να ανέρχεται πλέον σε 4%.

Σημειωτέον ότι το βασικό επιτόκιο κυμαινόταν στο -0,5% τον Ιούλιο του 2022 πριν η κεντρική τράπεζα ξεκινήσει έναν επιθετικό κύκλο αυξήσεων στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο ήταν υψηλότερος των εκτιμήσεων, στο 5,2% από 5,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στόχος της ΕΚΤ είναι η αποκλιμάκωση στο 2%.

«Πρέπει να επιμείνουμε και να παραμείνουμε πολύ αποφασιστικοί», δήλωσε ο de Galhau σχετικά με τις υψηλές τιμές στην Ευρωζώνη.

Οι παράγοντες της αγοράς αναρωτιούνται αν η ΕΚΤ έχει φτάσει στο τέρμα του κύκλου νομσιματικής σύσφιγξης. Σύμφωνα με τη δήλωση των κεντρικών τραπεζιτών στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου «το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φθάσει σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο».

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξε ότι οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και εκτιμούν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

«Επί του παρόντος, η διάρκεια αποκτά μεγαλύτερη σημασία από το επίπεδο των επιτοκίων», δήλωσε ο de Galhau. «Αντί για τη λέξη κορυφή, εγώ θα χρησιμοποιούσα καλύτερα τη λέξη επιμήκυνση. Αλλά εξαρτάται από τα δεδομένα και αν πρέπει να αντιδράσουμε θα αντιδράσουμε και προς τις δύο κατευθύνσεις», πρόσθεσε.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η κεντρική τράπεζα έχει επικεντρωθεί στη χρήση των επιτοκίων ως το κύριο εργαλείο για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού. Ο De Galhau δήλωσε ότι οι αλλαγές στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας ως τρόπος ελέγχου των τιμών θα μπορούσαν να αποκτήσουν μεγαλύτερη χρησιμοτητα στο μέλλον, αλλά προς το παρόν, τα επιτόκια είναι το «κύριο εργαλείο» της ΕΚΤ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Φτάσαμε στην κορύφωση των επιτοκίων

Makhlouf (EKT): Πιθανή νέα αύξηση επιτοκίων τον Οκτώβριο

Roubini: Ζητά υψηλότερα επιτόκια – Να ανέβει ο στόχος του πληθωρισμού στο 3-4%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News