Business & Finance Πέμπτη 5/10/2023, 15:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Επιφυλακτικότητα των κεντρικών τραπεζιτών για τα επιτόκια

ΕΚΤ: Επιφυλακτικότητα των κεντρικών τραπεζιτών για τα επιτόκια

Συγκεχυμένες παραμένουν οι γνώμες των κεντρικών τραπεζιτών στην Ευρωζώνη σχετικά με τις επόμενες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Peter Kazimir επανέλαβε ότι ελπίζει πως έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις των επιτοκίων, μετά τη 10η συνεχόμενη κίνηση του Σεπτεμβρίου. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η αύξηση των επιτοκίων μας στην τελευταία συνεδρίαση ήταν η τελευταία», δήλωσε ο Σλοβάκος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους την Πέμπτη στη Μπρατισλάβα. «Θα πρέπει να περιμένουμε τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου και του Μαρτίου. Μόνο τα πραγματικά δεδομένα μπορούν να μας πείσουν ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση των επιτοκίων. Μόνο τότε μπορούμε να αρχίσουμε να εστιάζουμε σε άλλα εργαλεία νομισματικής πολιτικής».

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για τις επανεπενδύσεις του PEPP, επισήμανε ότι «είμαστε έτοιμοι για συζήτηση, αλλά δεν πρέπει να αγγίξουμε τα κουμπιά της μείωσης του ισολογισμού με διαφορετικό ρυθμό. Θα έρθουμε σε αυτό το θέμα μόνο αφού είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια».
«Βλέπουμε τον συνολικό πληθωρισμό αλλά και τον δομικό σε πτωτική τάση, αν και αυτή διαρκεί λίγο περισσότερο απ’ ό,τι θα θέλαμε», πρόσθεσε και τόνισε: 
«Οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ολοένα και σημαντικότερο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία. Οι συνθήκες χρηματοδότησης στενεύουν και αποδυναμώνουν τη ζήτηση για επενδύσεις, την παραγωγή και επηρεάζουν τη συνολική οικονομική ανάπτυξη. Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να πετύχουμε την καταπολέμηση του πληθωρισμού το συντομότερο δυνατό».

Guindos: Νωρίς για συζήτηση μείωσης επιτοκίων

Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Luis de Guindos επανέλαβε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητηθεί η μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε σημαντικά αλλά παραμένει πολύ μακριά από τον στόχο του 2%, που είναι το βασικό επιχείρημα για να μην εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον. 

Ο ίδιος διαβεβαίωσε, επίσης, ότι το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων θα βοηθήσει στον έλεγχο του πληθωρισμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα οικονομικά δεδομένα αλλά και από τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες πρόσφατα παρουσίασαν ανοδική τάση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Reuters: Μπορεί το ευρώ να επιστρέψει στην απόλυτη ισοτιμία του με το δολάριο;

Lagarde: Επιμένει για υψηλά επιτόκια, όσο χρειαστεί

Lane (ΕΚΤ): Βασικό σενάριο η διατήρηση των τωρινών επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News