Business & Finance Τρίτη 17/10/2023, 16:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καναδάς: Φρέναρε στο 3,8% ο πληθωρισμός – Αλλάζουν οι προβλέψεις για τα επιτόκια

Καναδάς: Φρέναρε στο 3,8% ο πληθωρισμός – Αλλάζουν οι προβλέψεις για τα επιτόκια

Ο πληθωρισμός στον Καναδά τράβηξε φρένο απροσδόκητα, ενώ οι μετρήσεις για τον δομικό πληθωρισμό παρουσίασαν εμφανή βελτίωση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια παύση των επιτοκιακών αυξήσεων την επόμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,8% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρσι, έναντι αύξησης 4% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία του Καναδά, ενώ οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν να παραμείνει στο 4%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,1% έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 0,1%.

Οι δύο βασικοί δείκτες του ετήσιου πληθωρισμού που παρακολουθούνται στενά από την Τράπεζα του Καναδά και φιλτράρουν τις συνιστώσες με πιο ευμετάβλητες διακυμάνσεις των τιμών – ο λεγόμενος περιθωριακός και ο μέσος πυρήνας – μειώθηκαν, με μέσο όρο 3,8% από 4% ένα μήνα νωρίτερα. Ο ρυθμός αυτός είναι επίσης βραδύτερος από το 3,9% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Πλέον τα στοιχήματα των traders για νέα αύξηση επιτοκίων την ερχόμενη εβδομάδα έπεσαν από το 50% περίπου στο 25%. 

Τα στοιχεία της Τρίτης έθεσαν τέλος σε μια δίμηνη επιτάχυνση του συνολικού πληθωρισμού και πιθανότατα θα δώσουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η αύξηση των τιμών θα συνεχίσει να επιβραδύνεται τους επόμενους μήνες μετά την προσωρινή υποχώρηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Διεθνής έρευνα: Ο υψηλός πληθωρισμός υποχρεώνει περισσότερα παιδιά στην πείνα

Γιατί ο Καναδάς δεν είναι οικονομικός γίγαντας;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News