Business & Finance Τετάρτη 7/06/2023, 18:44
BUSINESS & FINANCE

Καναδάς: Απρόσμενη αύξηση του επιτοκίου στο 4,75%

Η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά διέψευσε τις προσδοκίες και επανήλθε στις επιτοκιακές αυξήσεις

Καναδάς: Απρόσμενη αύξηση του επιτοκίου στο 4,75%

Η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά διέψευσε τις προσδοκίες και επανήλθε στις επιτοκιακές αυξήσεις, καθώς υποστηρίζει ότι η οικονομία βρίσκεται σε υπερθέρμανση.

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής με επικεφαλής τον Tiff Macklem αύξησαν το επιτόκιο στο 4,75% την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδο από το 2001. Την κίνηση αυτή ανέμενε μόνο ένας στους πέντε οικονομολόγους σε έρευνα του Bloomberg, ενώ τα ομόλογα της χώρας σημείωσαν βουτιά μετά την απόφαση, με το διετές Καναδά να κυμαίνεται σε υψηλό από τον Αύγουστο του 2007 στο 4,571%.

«Συνολικά, η πλεονάζουσα ζήτηση στην οικονομία φαίνεται να είναι πιο επίμονη από ό,τι αναμενόταν», ανέφερε η τράπεζα στη δήλωσή για τα επιτόκια, η οποία δεν συνοδευόταν από νέες προβλέψεις.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα αναφέρθηκε στην ανακοινωσή της στις εντυπωσιακά ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες, την ανάκαμψη της ζήτησης για υπηρεσίες και της στεγαστικής δραστηριότητας, καθώς και την σφιχτή αγορά εργασίας.

Πλέον, οι αγορές δίνουν πιθανότητα 60% για ακόμα μία αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα του Καναδά στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούλιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News