Business & Finance Τετάρτη 7/06/2023, 13:39
BUSINESS & FINANCE

Knot (ΕΚΤ): Υπερβολική η αισιοδοξία των αγορών για πληθωρισμό και επιτόκια

O παρατεταμένος πληθωρισμός μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού στο μέλλον, επανέλαβε o Klaas Knot, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ

Knot (ΕΚΤ): Υπερβολική η αισιοδοξία των αγορών για πληθωρισμό και επιτόκια

Νέα προειδοποίηση απηύθυνε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και κεντρικής τραπεζίτης της Ολλανδίας, Klaas Knot, επαναλαμβάνοντας ότι ο παρατεταμένος πληθωρισμός μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού στο μέλλον. Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις αγορές, οι οποίες έχουν προεξοφλήσει 2 ακόμα αυξήσεις επιτοκίων, για τον κίνδυνο νέων πιέσεων εάν συνεχιστεί η περιοριστική νομισματική πολιτική. Όπως είπε, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις αγορές φαίνονται υπερβολικά αισιόδοξες.

«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι η τρέχουσα σύσφιγξη είναι αρκετή», δήλωσε ο Knot στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο την Τετάρτη. «Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει υψηλός για πολύ διάστημα και τότε περαιτέρω αυξήσεις θα είναι αναγκαίες».

Τα σχόλια αυτά έρχονται εν αναμονή μια νέας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα και μίας ακόμα τον Ιούλιο. Ένα από τα «γεράκια» της ΕΚΤ, ο Knot έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι «ανοιχτός» σχετικά με την πιθανή ανάγκη για περαιτέρω σύσφιγξη και τον Σεπτέμβριο.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας δήλωσε την Τρίτη ότι η ευρωζώνη βλέπει δευτερογενείς επιπτώσεις από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος – που σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν αυξήσει το κόστος δανεισμού με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της ΕΚΤ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό στον απόηχο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού, ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας παραμένει υψηλός και βρίσκεται στο μισκοσκόπιο των υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής στη Φρανκφούρτη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Lagarde: Παραμένει ισχυρός ο πληθωρισμός – Σίγουρη η αύξηση επιτοκίων

Ο πληθωρισμός υποχωρεί, η ακρίβεια παραμένει

Eurostat: Στο 4,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα – Στο 6,1% στην Ευρωζώνη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News