Business & Finance Πέμπτη 21/03/2024, 11:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκπληξη» από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας: Μείωσε τα επιτόκια πριν την ΕΚΤ

«Έκπληξη» από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας: Μείωσε τα επιτόκια πριν την ΕΚΤ

Νωρίτερα από την ΕΚΤ και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κινήθηκε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, μειώνοντας πρώτη τα επιτόκια δανεισμού, έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια σύσφιγξης.

Οι αξιωματούχοι στη Ζυρίχη κατέβασαν το επιτόκιο αναφοράς στο 1,5%, αιφνιδιάζοντας την πλειονότητα των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν ότι η χαλάρωση στην Ελβετία θα ξεκινούσε το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το φράγκο κατρακύλησε, καταγράφοντας απώλειες τουλάχιστον 1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Είναι ήδη ένα από τα νομίσματα με τη χειρότερη απόδοση έναντι των υπόλοιπων χωρών της G-10, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι η κεντρική τράπεζα θα ξεκινούσε πρώτη να μειώνει τα επιτόκια.

«Η χαλάρωση της νομισματικής μας πολιτικής έγινε εφικτή, καθώς η μάχη εναντίον του πληθωρισμού τα τελευταία 2μισι χρόνια ήταν αποδοτική», δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Thomas Jordan. Στο πλαίσιο της σημερινής απόφασης ανακοινώθηκαν και χαμηλότερες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί χαμηλότερα από 1,5% μέχρι το 2026.

Η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας προοιωνίζεται χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed και την ΕΚΤ τους επόμενους μήνες, περιορίζοντας τις ανοδικές πιέσεις που ασκούνται στο φράγκο και μειώνοντας την ανάγκη παρέμβασης από τους αξιωματούχους, η οποία θα μπορούσε να διογκώσει περαιτέρω τον ισολογισμό της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας είναι λιγότερες από τις αντίστοιχες των άλλων μεγάλων τραπεζών και η επόμενη που θα διενεργηθεί τον Ιούνιο θα λάβει χώρα μετά της Fed και της ΕΚΤ.

Έτσι, «αξιοποίησε το περιθώριο να στηρίξει την οικονομική πρόοδο μειώνοντας τα επιτόκια νωρίς. Ωστόσο, το σχετικά ήπιο επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομία σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε υπερβολικά επιθετική χαλάρωση στο υπόλοιπο του έτους», σχολίασε ο Alexander Koch, οικονομολόγος της Raiffeisen Switzerland.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πλησιάζει η «στροφή» για τα επιτόκια: Πώς θα κινηθούν οι κεντρικές τράπεζες

BIS: Οι κεντρικές τράπεζες σχεδόν νίκησαν τον πληθωρισμό

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δίνει τέλος στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News