Business & Finance Σάββατο 8/07/2023, 11:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Schlegel, SNB: Οι ελβετικές τράπεζες μπορούν να διαχειριστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων

Schlegel, SNB: Οι ελβετικές τράπεζες μπορούν να διαχειριστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων

Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί της Ελβετίας είναι αρκετά ισχυροί για να αντιμετωπίσουν πιθανές πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρός της, Martin Schlegel, στο Schweiz am Wochenende.

Οι περισσότεροι από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα για να διαχειριστούν ακόμη και μια απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού, δήλωσε ο Schlegel σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία εφημερίδα το Σάββατο. Ενώ η περαιτέρω νομισματική σύσφιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες πιστωτικές αθετήσεις, αυτές παραμένουν σπάνιες στην Ελβετία, πρόσθεσε.

«Η σταθερότητα των τιμών έχει ύψιστη προτεραιότητα», δήλωσε ο Schlegel. «Προς το παρόν, δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων συνιστούν απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Schlegel, SNB: Οι ελβετικές τράπεζες μπορούν να διαχειριστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων-1

 

Η SNB έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 250 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούνιο στο 1,75% και έχει στείλει ισχυρά μηνύματα ότι θα υπάρξει νέα αύξηση στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση των αξιωματούχων τον Σεπτέμβριο.

Παρόλο που ο πληθωρισμός τον Ιούνιο υποχώρησε κάτω από το ανώτατο όριο του 2% που στοχεύει η κεντρική τράπεζα, οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι αυτό μπορεί να μην είναι ακόμη μόνιμο λόγω των συνεχιζόμενων δευτερογενών επιδράσεων. Η SNB αναμένει ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα είναι κατά μέσο όρο 2,2% τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος.

Ο Schlegel δήλωσε επίσης στην εφημερίδα:

  • Η Credit Suisse δεν θα μπορούσε να σωθεί ως ανεξάρτητη τράπεζα με περισσότερη βοήθεια σε ρευστότητα από την SNB
    • «Η Credit Suisse δεν αντιμετώπισε πρόβλημα λόγω έλλειψης βοήθειας σε ρευστότητα», δήλωσε ο Schlegel. «Χωρίς τη μαζική βοήθεια σε ρευστότητα από την SNB, ωστόσο, θα υπήρχε μια διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση»
  • Ενώ η κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 10, 20 και 50 φράγκων αυξάνεται, τα μεγαλύτερα χαρτονομίσματα επιστρέφονται. Από τον περασμένο Ιούνιο, η κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 1.000 φράγκων έχει μειωθεί κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια φράγκα
  • Η SNB δεν επιθυμεί νόμο που να υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να δέχονται μετρητά
  • Τα τελευταία χρόνια, η ευπάθεια της αγοράς ακινήτων της Ελβετίας έχει αυξηθεί και υπάρχει κίνδυνος διόρθωσης των τιμών.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News