Business & Finance Δευτέρα 4/03/2024, 13:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελβετία: Στα 3,35 δισ. το κόστος των υψηλότερων επιτοκίων για την κεντρική τράπεζα

Ελβετία: Στα 3,35 δισ. το κόστος των υψηλότερων επιτοκίων για την κεντρική τράπεζα

Ακριβά κόστισε στην Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB) η μετάβαση σε θετικά επιτόκια, καθώς ανακοίνωσε ετήσια ζημία 3,2 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,35 δισεκατομμυρίων ευρώ) για το 2023, ενώ δεν θα μπορέσει να καταβάλει μέρισμα για δεύτερο συνεχόμενο έτος.

Η SNB έγινε η τελευταία κεντρική τράπεζα που ανακοινώνει ζημίες, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια που επιβλήθηκαν για την καταπολέμηση του πληθωρισμού την ανάγκασαν να πληρώσει δισεκατομμύρια στις εμπορικές τράπεζες. Είχε προηγηθεί η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, η οποία ανακοίνωσε ότι έχασε 21,6 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ η αντίστοιχη ολλανδική τράπεζα έχασε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για την SNB, τα κέρδη που αποκόμισε από τις τοποθετήσεις της σε χρυσό και οι τόκοι που κατέβαλε για τα δάνεια έκτακτης ανάγκης που χορήγησε κατά τη διάσωση της Credit Suisse δεν ήταν αρκετά για να αντισταθμίσουν το κόστος της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

Η SNB εγκατέλειψε τα αρνητικά επιτόκια το 2022 και καταβάλλει τόκο 1,75% από τον περασμένο Ιούνιο στις εμπορικές τράπεζες που καταθέτουν χρήματα σε αυτήν για μια ημέρα (επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης). Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής απέδωσε καρπούς στην Ελβετία, καθώς ο πληθωρισμός είναι πλέον πολύ χαμηλότερος από ό,τι στις γειτονικές χώρες. Η τελευταία μέτρηση που ανακοινώθηκε τη Δευτέρας έδειξε ότι οι ελβετικές τιμές αυξήθηκαν κατά 1,2% τον Φεβρουάριο, με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δυόμισι ετών.

Τα κέρδη της SNB επλήγησαν επίσης από το ισχυρότερο ελβετικό φράγκο πέρυσι, γεγονός που αποδίδεται τόσο στα χαμηλότερα επιτόκια όσο και στον χαμηλότερο ελβετικό πληθωρισμό. Τα κέρδη της SNB  από ξένα ομόλογα και μετοχές αξίας σχεδόν 700 δισεκατομμυρίων φράγκων μειώθηκαν στα 4 δισεκατομμύρια φράγκα, λόγω ζημιών που σχετίζονται με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Πάντως, τα αποτελέσματα του 2023, τα οποία επιβεβαίωσαν τις προσωρινές προβλέψεις Ιανουαρίου της SNB, ήταν βελτιωμένα σε σχέση με την απώλεια ρεκόρ των 132,5 δισεκατομμυρίων φράγκων το 2022. Αλλά δεν ήταν αρκετά για να επιτρέψουν την καταβολή μερίσματος στους μετόχους ή στην κεντρική ή περιφερειακή κυβέρνηση της Ελβετίας. Πρόκειται μάλιστα για την τρίτη φορά που η SNB δεν καταβάλλει μέρισμα τα τελευταία 32 χρόνια.

Παρόλα αυτά, είναι απίθανο να επηρεαστεί ριζικά η πορεία της νομισματικής πολιτικής, καθώς θεωρείται ότι είχε τα καλύτερα αποτελέσματα και έχει επαναφέρει τον ελβετικό πληθωρισμό στον στόχο ταχύτερα από όλες τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ποια κεντρική τράπεζα θα κάνει την πρώτη επιτοκιακή μείωση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News