Business & Finance Πέμπτη 29/02/2024, 21:56
BUSINESS & FINANCE

Ποια κεντρική τράπεζα θα κάνει την πρώτη επιτοκιακή μείωση

Ποια κεντρική τράπεζα θα κάνει την πρώτη επιτοκιακή μείωση

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και της Ιαπωνίας θα είναι οι δύο που πιθανόν να κάνουν κίνηση τους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με αναλυτές, αλλά προς διαφορετικές κατευθύνσεις. 

Η Φέντεραλ Ριζέρβ αναμένεται να μειώσει για πρώτη φορά τα επιτόκιά της τον Ιούνιο με τις αγορές να προεξοφλούν μείωση των 25 μονάδων βάσης, που θα διαμορφώσει το επιτόκιό της στο 5% έως 5,25%.

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της ανησυχούν να κάνουν κίνηση υπερβολικά γρήγορα, εκφράζοντας ταυτόχρονα αισιοδοξία για την καθοδική τάση του πληθωρισμού. 

Η ΕΚΤ προβλέπεται επίσης να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο 2,8% τον Ιανουάριο, τη στιγμή που η οικονομία της παραμένει στάσιμη. 

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι μεταξύ αυτών που θα προχωρήσουν τελευταίες σε μείωση των επιτοκίων, με μία μόνο μικρή πλειοψηφία οικονομολόγων να προβλέπει μείωση τον Αύγουστο, σύμφωνα με το τελευταίο poll του Reuters. 

H Goldman Sachs έχει μετατοπίσει τις προβλέψεις της για τις επιτοκιακές μειώσεις από το Μάιο στον Ιούνιο, επικαλούμενη τους βασικούς δείκτες για τον πληθωρισμό. 

Ωστόσο, με βάση τις προβλέψεις της αγοράς, η πρώτη κεντρική τράπεζα της Ομάδας του G10 που θα μειώσει τα επιτόκια θα είναι της Ελβετίας. Η αγορά δίδει μία πιθανότητα 60% για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, οδηγώντας το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας στο 1,5%. 

Ο πληθωρισμός στην Ελβετία υποχώρησε από το 1,7% του Δεκεμβρίου στο 1,3% τον Ιανουάριο, πολύ χαμηλότερα απ΄ό,τι είχαν προβλέψει αναλυτές. 

Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας προβλέπεται να εξέλθει από τα μηδενικά επιτόκια όπως επίσης και από την πολιτική ελέγχου της καμπύλης των αποδόσεων. 

Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα διατηρεί το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο καταθέσεων στο -0,1% από τον Ιανουάριο του 2016, καθώς οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής προσπαθούν να τονώσουν την οικονομία από τον παρατεταμένο στασιμοπληθωρισμό. Η μία αύξηση των επιτοκίων θα είναι η πρώτη στην Ιαπωνία μετά από 16 χρόνια. 

Ο δομικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία – που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας – μειώθηκε στο 2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News