BUSINESS & FINANCE

Moody’s: Πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων – Προβλέψεις για Fed και ΕΚΤ

Moody’s: Πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων – Προβλέψεις για Fed και ΕΚΤ

Αποπληθωριστικές πιέσεις εντοπίζει η Moody’s και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με αποτέλεσμα να εκφράζει την άποψη ότι τόσο η Federal Reserve όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων. Εφόσον τα στοιχεία των επόμενων 5-6 μηνών επιβεβαιώσουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά προς τον στόχο του 2%, οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν σταδιακά να μειώνουν το κόστος δανεισμού, από το δεύτερο τρίμηνο του 2024, προβλέπουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης.

Ειδικότερα, στις ΗΠΑ, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός ήταν αμετάβλητος τον Οκτώβριο –για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2022- με τη Moody’s να διαπιστώνει ένα αποπληθωριστικό momentum με ευρεία βάση.

Moody’s: Πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων – Προβλέψεις για Fed και ΕΚΤ-1

Αντίστοιχα, στην Ευρώπη, οι αποπληθωριστικές πιέσεις οφείλονται κυρίως στη μείωση τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να επιβραδύνεται τον Οκτώβριο στο 2,9%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2021.

Στο πλαίσιο αυτό, η Moody’s πιστεύει ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική τόσο της Fed όσο και της ΕΚΤ είναι κατάλληλη, με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες. Οι σφικτές νομισματικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες θα συνεχίσουν να πιέζουν την ανάπτυξη και να μειώνουν τις πληθωριστικές πιέσεις τους επόμενους μήνες.

Moody’s: Πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων – Προβλέψεις για Fed και ΕΚΤ-2

Η Moody’s σημειώνει ότι εφόσον οι οικονομικές συνθήκες εξελιχθούν όπως περιμένει, η πρώτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed θα σημειωθεί γύρω στα τέλη του δεύτερου τριμήνου του 2024. Ο οίκος περιμένει ότι τα επιτόκια της Fed θα κλείσουν το 2024 στο 4,25%-4,50% και το 2025 στο 2,75%-3,00%. 

Η πρώτη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ αναμένεται να έρθει πριν από την αντίστοιχη κίνηση της Fed, καθώς η Mοody’s περιμένει ότι η Christine Lagarde θα μειώσει το κόστος χρήματος στο 3,25% έως τα τέλη του 2024 και στο 2,25% έως τα τέλη του 2025. 

Moody’s: Πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων – Προβλέψεις για Fed και ΕΚΤ-3

Αντίθετα, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια άλλη μία φορά, λόγω του επίμονου πληθωρισμού στον τομέα των υπηρεσιών. Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της BoE αναμένεται να αρχίσει μετά τις πρώτες κινήσεις της Fed και της ΕΚΤ. 

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Διχασμένη η παγκόσμια οικονομία το 2024 – Ο χάρτης των δύο στρατοπέδων

Bank of America: Πώς επενδύουν fund managers 630 δισ. δολαρίων εν όψει 2024

Bank of America: Πώς επενδύουν fund managers 630 δισ. δολαρίων εν όψει 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News