Business & Finance Πέμπτη 14/12/2023, 12:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεντρικές τράπεζες: «Στροφή» στην Ελβετία – Μια ακόμα αύξηση από τη Νορβηγία

Κεντρικές τράπεζες: «Στροφή» στην Ελβετία – Μια ακόμα αύξηση από τη Νορβηγία

Τα βλέμματα της Ευρώπης είναι στραμμένα στην ΕΚΤ και στη σημερινή απόφασή της για τα επιτόκια, αλλά και τις ακόλουθες δηλώσεις της Christine Lagarde, ωστόσο τις αποφάσεις τους ανακοινώνουν και άλλες περιφερειακές κεντρικές τράπεζες εκτός Ευρωζώνης.

Στον απόηχο του «σήματος» που έδωσε την Τετάρτη η Fed για μια πιθανή στροφή προς τη νομισματική χαλάρωση, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας κήρυξε το τέλος της νομισματικής σύσφιγξης και προανήγγειλε την αλλαγή στην πολιτική της, διατηρώντας αμετάβλητο τα κόστος δανεισμού με φόντο την εμφατική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

«Οι νομισματικές συνθήκες είναι επί του παρόντος κατάλληλες», δήλωσε ο διοικητής Thomas Jordan από τη Βέρνη. «Η πρόβλεψή μας για τον πληθωρισμό βρίσκεται τώρα εντός του εύρους σταθερότητας των τιμών για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό».

Οι policymakers διατήρησαν το βασικό τους επιτόκιο στο 1,75% για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, όπως αναμενόταν από όλους τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Τζόρνταν τόνισε ότι η μείωση των επιτοκίων δεν ήταν προς συζήτηση σε αυτή τη συνεδρίαση, αλλά πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση εάν η συναλλαγματική ισοτιμία του φράγκου καταστήσει τις νομισματικές συνθήκες πολύ περιοριστικές. Προειδοποίησε ότι όλες οι προβλέψεις περιβάλλονται από υψηλή αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή. 

Η Ελβετία είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της ασθενέστερης ανάπτυξης το 2024 εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στο 1,4%.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της SNB δεν βιάζονται ακόμη να αγκαλιάσουν την προοπτική μείωσης των επιτοκίων.

Αύξηση επιτοκίων από τη Νορβηγία

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας προχώρησε σε μια τελική αύξηση του κόστους δανεισμού, προκειμένου να στηρίξει την κορώνα, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,5%, κάτι που είχε προβλέψει μόνο μια μειοψηφία οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg. 

«Η οικονομία ψύχεται, αλλά ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός», ανέφερε σε δήλωσή της η διοικητής Ida Wolden Bache. «Η αύξηση των επιτοκίων μειώνει τώρα τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το επιτόκιο πολιτικής θα διατηρηθεί πιθανότατα στο 4,5% για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε.

Η απόφαση της Norges Bank έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα στις παγκόσμιες αγορές, οι οποίες προβλέπουν μειώσεις επιτοκίων στις μεγάλες οικονομίες. Ως εκ τούτου, η κεντρική τράπεζα που ουσιαστικά ξεκίνησε τον κύκλο σύσφιξης μεταξύ των πλούσιων χωρών μπορεί τώρα να γίνει και η τελευταία που θα τον τερματίσει.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Παράθυρο για μείωση του ισολογισμού – Νέα στοιχήματα για τα επιτόκια το 2024

Fed: Σήμα για τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων – Προς τρεις μειώσεις το 2024

Wall Street: Χριστουγεννιάτικο δώρο από την Fed – Ιστορικό υψηλό για τον Dow

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News