Business & Finance Πέμπτη 14/12/2023, 07:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Παράθυρο για μείωση του ισολογισμού – Νέα στοιχήματα για τα επιτόκια το 2024

ΕΚΤ: Παράθυρο για μείωση του ισολογισμού – Νέα στοιχήματα για τα επιτόκια το 2024

Ενδείξεις για το πότε θα αρχίσει η μείωση των επιτοκίων δανεισμού θα αναζητήσει η αγορά στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Ενώ θεωρείται βέβαια νωρίς ακόμη για να κηρυχθεί νίκη επί της μάχης εναντίον του πληθωρισμού, το εκτελεστικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας έχει πλέον το περιθώριο να επικεντρωθεί σε ένα άλλο σημαντικό θέμα: τη συρρίκνωση του ισολογισμού.

Με το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%, η ΕΚΤ μπορεί τώρα αρχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της ταχύτερα, χωρίς να επηρεάσει τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, σχολίασε ο Holger Schmieding της Berenberg Bank. «Παρ’ όλα αυτά, αφότου η ΕΚΤ μιλήσει την Πέμπτη, οι αγορές θα πρέπει να ανακαλέσουν μέρος των υπεραισιόδοξων προσδοκιών τους για μείωση των επιτοκίων», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στο πεδίο του πληθωρισμού, τα νέα είναι θετικά, καθώς τον Νοέμβριο επιβραδύνθηκε με ταχύτερο ρυθμό από το προσδοκώμενο, στο 2,4%. Έτσι, οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων το επόμενο έτος και ιδίως αφότου η Isabel Schnabel, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ που θεωρείται «γεράκι», χαρακτήρισε την επιβράδυνση «εντυπωσιακή» και «ευχάριστη έκπληξη».

Τις τελευταίες ημέρες, οι αγορές ποντάρουν σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού έως και κατά 150 μονάδες βάσης το 2024. «Ο κίνδυνος τώρα είναι μειώσεις μεγαλύτερες και νωρίτερα, και μια ΕΚΤ πιο ικανή να ακολουθήσει ξεχωριστή πορεία από τη Fed», δήλωσε ο Mark Wall της Deutsche Bank.

Συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου

Οι επόμενες επίσημες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη του μπλοκ θα γίνουν τον Μάρτιο του 2024. Μέχρι τότε, η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να επικεντρωθεί στη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της, δίνοντας κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη για το χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά το τέλος των επενεπενδύσεων του PEPP. Πρόκειται για το έκτακτο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που εφαρμόστηκε κατά την πανδημία.

«Επισημάναμε ότι θα συνεχίζαμε τις επανεπενδύσεις μέχρι τουλάχιστον το 2024», δήλωσε πρόσφατα η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde. «Είναι ένα θέμα το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί προς συζήτηση και εξέταση στο διοικητικό συμβούλιο όχι και τόσο μακριά από σήμερα και είναι πιθανό να επανεξετάσουμε αυτή την πρόταση», σημείωσε η ίδια.

Ο Wall της Deutsche Bank εξήγησε ότι «εάν η μείωση των επιτοκίων δανεισμού ξεκινήσει νωρίτερα, η ΕΚΤ ενδέχεται να επιταχύνει τα αρχικά βήματα προς την έξοδο από τις επανεπενδύσεις του PEPP».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Οι αγορές ποντάρουν ότι οι μειώσεις επιτοκίων πλησιάζουν – Θα τις απογοητεύσει η Christine Lagarde;

ΕΚΤ: Αισιόδοξοι οι traders για τα επιτόκια – «Καμπανάκι» από τους οικονομολόγους

ΕΚΤ: Η μεταστροφή της Schnabel και τα νέα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News