Business & Finance Κυριακή 10/12/2023, 11:59
BUSINESS & FINANCE

Οι αγορές ποντάρουν ότι οι μειώσεις επιτοκίων πλησιάζουν – Θα τις απογοητεύσει η Christine Lagarde;

Οι αγορές ποντάρουν ότι οι μειώσεις επιτοκίων πλησιάζουν – Θα τις απογοητεύσει η Christine Lagarde;

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο επόμενος κύκλος μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  θα ξεκινήσει σύντομα και θα είναι σχεδόν επιθετικός. Οι προσδοκίες τους αυτές κινδυνεύουν να διαψευσθούν από την Christine Lagarde αυτή την εβδομάδα.

Στρατηγικοί αναλυτές και επενδυτές προειδοποιούν ότι τα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν περισσότερα περιθώρια για απώλειες παρά κέρδη, εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου και αναμένεται η τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής για το 2023. Άλλωστε, η συνεδρίαση έρχεται έπειτα από ένα ισχυρό ράλι που έχει ήδη στείλει τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αναφοράς στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο, περίπου στο 2,2%.

Εάν ο τόνος της Lagarde θεωρηθεί dovish (χαλαρός), κάτι τέτοιο θα επιβεβαιώσει τα στοιχήματα της αγοράς για έως και έξι μειώσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης η κάθε μία μέσα στο 2024. Σε αυτή την περίπτωση, τα ομόλογα θα μπορούσαν να διατηρήσουν τα πρόσφατα κέρδη τους, σημειώνει το Bloomberg. Ωστόσο, εάν η Lagarde υιοθετήσει έναν πιο επιθετικό τόνο, αυτό θα μπορούσε να επαναφέρει τις γερμανικές αποδόσεις πάνω από το 2,4%, σύμφωνα με την TwentyFour Asset Management.

Οι αγορές ποντάρουν ότι οι μειώσεις επιτοκίων πλησιάζουν – Θα τις απογοητεύσει η Christine Lagarde;-1

«Ο κίνδυνος είναι να σημειωθεί sell off στα γερμανικά και άλλα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα», σημειώνει ο Elliot Hentov, αναλυτής της State Street. «Δεν υπάρχει περίπτωση η ανακοίνωση της ΕΚΤ να ξεπεράσει τις προσδοκίες της αγοράς. Ειλικρινά, το πιθανότερο είναι ότι θα απογοητεύσει».

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν πάνω από 40 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, καθώς οι επενδυτές αύξησαν δραματικά τα στοιχήματά τους για μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το επόμενο έτος, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός και η οικονομική δραστηριότητα ήταν πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν.

Η ανατιμολόγηση των ομολόγων επιταχύνθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφότου η Isabel Schnabel, που είναι γνωστό «γεράκι» μέσα στο δ.σ. της ΕΚΤ, είπε ότι η πτώση του πληθωρισμού ήταν «αξιοσημείωτη», ένα σχόλιο που θεωρήθηκε από τις αγορές ως ένδειξη ότι οι επιτοκιακές μειώσεις θα μπορούσαν να έρθουν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Αυτή τη στιγμή, οι αγορές προεξοφλούν πλήρως πέντε μειώσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης η κάθε μία το επόμενο έτος, με μια έκτη να θεωρείται πιθανή. Μόλις πριν από ένα μήνα, τα στοιχήματα μιλούσαν για τρεις μειώσεις.

Επίσης, η αγορά δίνει τώρα πιθανότητα 70% η πρώτη μείωση των επιτοκίων να ανακοινωθεί τον Μάρτιο.

Από την άλλη πλευρά, οι policymakers της ΕΚΤ δεν έχουν δείξει ότι βιάζονται να δράσουν. «Γεράκια»,  όπως ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel, φοβούνται ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί.

Σύμφωνα με τον Gordon Shannon, διαχειριστή χαρτοφυλακίου της TwentyFour Asset Management, ένας αυστηρός τόνος από τη Lagarde πιθανότατα θα οδηγήσει τις αγορές να αποκλείσουν την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Μάρτιο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank: Ανάπτυξη 1,2% στην Ελλάδα το 2024 – Eπιθετικές μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ από Απρίλιο

Villeroy: Η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει μειώσεις επιτοκίων το 2024, όχι τώρα 

ΕΚΤ: Αισιόδοξοι οι traders για τα επιτόκια – «Καμπανάκι» από τους οικονομολόγους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News