Business & Finance Τετάρτη 6/12/2023, 22:27
BUSINESS & FINANCE

Villeroy: Η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει μειώσεις επιτοκίων το 2024, όχι τώρα

Villeroy: Η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει μειώσεις επιτοκίων το 2024, όχι τώρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων, εκτός αν υπάρξουν απρόσμενες αλλαγές και μπορεί να εξετάσει μειώσεις κάποια στιγμή το 2024, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Francois Villeroy de Galhau.

«Οι αποφάσεις μας για αύξηση των επιτοκίων παίζουν πλήρως το ρόλο τους ως φάρμακο κατά της ασθένειας που είναι ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Villeroy σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Depeche du Midi. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μας -το ζήτημα της μείωσης μπορεί να τεθεί το 2024, αλλά όχι τώρα».

Τα σχόλια του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας έρχονται καθώς οι συνάδελφοί του αντιδρούν στα στοιχήματα των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει την πολιτική της ήδη από τον Μάρτιο. Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Peter Kazmir, ο Σλοβάκος αξιωματούχος της ΕΚΤ, χαρακτήρισε την αναμονή μείωσης των επιτοκίων το πρώτο τρίμηνο του 2024 επιστημονική φαντασία, ενώ ο Λετονός συνάδελφός του Martins Kazaks δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση μάλλον δεν θα χρειαστεί τους πρώτους έξι μήνες. 

Αν και ο Villeroy δεν ήταν τόσο σαφής σχετικά με το πόσο καιρό η ΕΚΤ πιθανότατα θα διατηρήσει την πολιτική της σε αναμονή, δήλωσε ότι ο θεσμός θα πρέπει να είναι υπομονετικός όσον αφορά τη διάρκεια των αυστηρών ρυθμίσεων. Τα σχόλιά του -λίγες ώρες προτού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής περάσουν σε περίοδο σιωπής ενόψει της συνεδρίασης για τον καθορισμό των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα- αποτελούν, ουσιαστικά, επανάληψη παρόμοιων παρατηρήσεων της περασμένης εβδομάδας.

Ο κ. Villeroy στη συνέντευξή του στην εφημερίδα επεσήμανε επίσης ότι:

  • «Είμαστε σε καλό δρόμο στη μάχη κατά του πληθωρισμού, ακόμη και αν δεν έχουμε τελειώσει ακόμη
  • Κατά την εφαρμογή μίας θεραπείας πρέπει να είστε λίγο υπομονετικοί μέχρι να δούμε τα αποτελέσματά της
  • Επαναλαμβάνω την πεποίθησή μας και τη δέσμευσή μας ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό προς το 2% το αργότερο μέχρι το 2025
  • Ο αποπληθωρισμός είναι ταχύτερος απ’ ό,τι νομίζαμε για δύο λόγους: την επιβράδυνση των τιμών της ενέργειας (η οποία δεν έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή) και την επιβράδυνση των άλλων τιμών (υπηρεσίες και βιομηχανικά προϊόντα) λόγω της νομισματικής πολιτικής».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Αισιόδοξοι οι traders για τα επιτόκια – «Καμπανάκι» από τους οικονομολόγους

ΕΚΤ: Προειδοποίηση Centeno για την αγορά εργασίας στην ΕΕ – Διαφωνεί ο Guindos

ΕΚΤ: Επιφυλακτικότητα των κεντρικών τραπεζιτών για τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News