ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Bank: Ανάπτυξη 1,2% στην Ελλάδα το 2024 – Eπιθετικές μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ από Απρίλιο

Deutsche Bank: Ανάπτυξη 1,2% στην Ελλάδα το 2024 – Eπιθετικές μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ από Απρίλιο

Ρυθμούς ανάπτυξης 1,2% περιμένει για την ελληνική οικονομία το 2024 η Deutsche Bank, με τις προβλέψεις του οίκου να μιλούν για επιβράδυνση έναντι του αναμενόμενου 2,2%  του 2023, με φόντο την στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για το σύνολο της Ευρωζώνης αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης μόλις 0,2% το 2024.

Συγκεκριμένα, η Deutsche Bank εκτιμά ότι το 2024 θα φέρει για την ελληνική οικονομία την υψηλότερη ανάπτυξη από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, με τον πληθωρισμό να πέφτει στο 2,4% από 4,3% το 2023, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 6% και το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1%.

Deutsche Bank: Ανάπτυξη 1,2% στην Ελλάδα το 2024 – Eπιθετικές μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ από Απρίλιο-1

Για το 2025, η Deutsche Bank περιμένει αισθητή ανάκαμψη της Ευρωζώνης, με ρυθμούς ανάπτυξης 1,5%. Για την ελληνική οικονομία αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% (πρόκειται πάλι για τον καλύτερο ρυθμό στην Ευρωζώνη), με τον πληθωρισμό στο 2%, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 5% και το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1%.

Με φόντο την υποβάθμιση των προβλέψεών της για την οικονομία της Ευρωζώνης αλλά και τα τελευταία σχόλια των αξιωματούχων την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Deutsche Bank προβλέπει τώρα ότι οι μειώσεις επιτοκίων στην Ευρωζώνη θα γίνουν νωρίτερα και θα είναι μεγαλύτερες.

Deutsche Bank: Ανάπτυξη 1,2% στην Ελλάδα το 2024 – Eπιθετικές μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ από Απρίλιο-2

Ειδικότερα, ο γερμανικός επενδυτικός οίκος περιμένει την πρώτη κίνηση της ΕΚΤ τον Απρίλιο του 2024, ενώ χαρακτηρίζει σημαντικό τον κίνδυνο η πρώτη μείωση των επιτοκίων να γίνει και νωρίτερα, τον Μάρτιο. Συνολικά, η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης το 2024, καθώς τόσο τον Απρίλιο όσο και τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει κινήσεις των 50 μονάδων βάσης.

Διαβάστε επίσης: 

Θετική η Morgan Stanley για την ελληνική οικονομία – Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου

Bank of America: Ήπια επιβράδυνση για τις οικονομίες το 2024 – Ανάπτυξη 1% στην Ελλάδα

UBS: Τι θα φέρει το 2024 σε οικονομία και αγορές – Ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News