Business & Finance Τετάρτη 13/12/2023, 21:05
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Fed: Σήμα για τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων – Προς τρεις μειώσεις το 2024

Fed: Σήμα για τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων – Προς τρεις μειώσεις το 2024

H Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως είχε προεξοφληθεί πλήρως από τις αγορές, στη σημερινή της συνεδρίαση, σηματοδοτώντας στις νέες προβλέψεις της ότι η ιστορική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ στη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών έχει φθάσει στο τέλος της και ότι θα προχωρήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού το 2024. 

Είναι η τρίτη συνεδρίαση που διατηρεί σταθερά τα επιτόκιά της, δίδοντας το πιο ξεκάθαρο έως τώρα μήνυμα ότι η επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων έχει φθάσει στο τέλος της, προβλέποντας μία σειρά από επιτοκιακές μειώσεις το επόμενο έτος. 

Στο ανακοινωθέν, οι αξιωματούχοι στηρίζονται στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί το τελευταίο έτος και δήλωσαν ότι θα παρακολουθούν την οικονομία για να διαπιστώσουν εάν χρειαστεί κάποια επιπλέον αύξηση των επιτοκίων – υπαινισσόμενοι εμμέσως πλην σαφώς ότι μετά από μήνες επιθετικών επιτοκιακών αυξήσεων και με τάση υπέρ περαιτέρω αύξησης, ότι ενδεχομένως δεν θα χρειαστεί να κάνουν τέτοια κίνηση ξανά. 

Σχεδόν ομόφωνα, οι 17 από τους 19 αξιωματούχους της Fed προβλέπουν ότι η νομισματική πολιτική θα χαλαρώσει έως τα τέλη του 2024 από τα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα – με τη μέση πρόβλεψη να υποδηλώνει μειώσεις των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από το σημερικό 5,25% έως 5,5%. Κανένας από τους αξιωματούχους δεν βλέπει υψηλότερα επιτόκια έως τα τέλη του επόμενου έτους. 

Για μία κεντρική τραπεζα που ήταν επιφυλακτική έως τώρα να διακηρύξει νίκη κατά του πληθωρισμού, ο οποίος εκτινάχθηκε πέρυσι σε υψηλό 40 ετών, οι νέες προβλέψεις και το νέο ανακοινωθέν σηματοδοτούν μία σημαντική αλλαγή τόνου και προοπτικών. 

Oι ατομικές καταναλωτικές δαπάνες, ο δείκτης που παρακολουθεί στενά η Fed, αναμένεται να κλείσουν το 2023 στο 2,8% και να υποχωρήσουν περαιτέρω στο 2,4% έως τα τέλη του επόμενου έτους, σε απόσταση αναπνοής από το στόχο του 2%. Ωστόσο, αυτό θα γίνει σε βάρος της ανεργίας, η οποία αναμένεται να αυξηθεί από το σημερινό 3,7% στο 4,1%, ποσοστό που είχε προβλέψει και το Σεπτέμβριο. Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,6% φέτος και στο 1,4% το 2024. 

Ενώ οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να αυξήσουν τα επιτόκια ξανά τους επόμενους μήνες εάν ο πληθωρισμός επανεμφανιστεί, αυτό φαίνεται ιδιαίτερα απίθανο λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. 

Οι οικονομικές προβλέψεις στο σύνολό τους κλίνουν προς το σενάριο της «ομαλής προσγείωσης», το οποίο είναι και το βασικό για τους Αμερικανούς κεντρικούς τραπεζίτες ευελπιστώντας ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται χωρίς ύφεση και απότομη άνοδο της ανεργίας. 

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά μία ποσοστιαία μονάδα έως τα τέλη του επόμενου έτους, ευθυγραμμίζοντας τις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας με αυτές των χρηματοοικονομικών αγορών. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News