Business & Finance Τετάρτη 18/10/2023, 22:11
ΒUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Αύξηση ρεκόρ στον πλούτο των νοικοκυριών στη διάρκεια της πανδημίας

ΗΠΑ: Αύξηση ρεκόρ στον πλούτο των νοικοκυριών στη διάρκεια της πανδημίας

Οι Αμερικανοί γνώρισαν αύξηση ρεκόρ σε ό,τι αφορά στον καθαρό τους πλούτο, γεγονός που ενισχύθηκε από τα άνευ προηγουμένου κρατικά μέτρα στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θέτοντας τις βάσεις για οικονομική ανθεκτικότητα το 2023.

Ο προσαρμοσμένος με βάση τον πληθωρισμό μέσος καθαρός πλούτος αυξήθηκε 37% στα 192.900 δολάρια από το 2019 έως το 2022, σύμφωνα με την Έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τα Οικονομικά των Καταναλωτών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τριετή αύξηση των εν λόγω στοιχείων από το 1989, ενώ ήταν υπερδιπλάσια από την επόμενη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στα χρονικά, σύμφωνα με την Fed.

Ο μέσος οικογενειακός πλούτος 

Ο πραγματικός μέσος πλούτος αυξήθηκε 37% στα 192,900 δολάρια

Source: Federal Reserve

Τα εν λόγω στοιχεία, σε συνδυασμό με τη σφιχτή αγορά εργασίας, υπογραμμίζουν το ισχυρό υπόβαθρο που στήριξε την οικονομία φέτος. Οι καταναλωτικές δαπάνες δεν έχουν ακόμη μειωθεί και οι Αμερικανοί έχουν πολύ περισσότερες αποταμιεύσεις από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη και διατηρώντας τον πληθωρισμό υψηλά.

Η ισχύς των οικονομικών των Αμερικανών αποδυναμώνει επίσης τις προσπάθειες της Federal Reserve να επιβραδύνει την οικονομία και να τιθασεύσει τις πιέσεις των τιμών. Οι αξιωματούχοι έχουν σηματοδοτήσει ότι ενδέχεται να αυξήσουν τα επιτόκια για άλλη μια φορά φέτος, κάτι στο οποίο οι traders στοιχηματίζουν τώρα όλο και περισσότερο καθώς τα στοιχεία συνεχίζουν να εκπλήσσουν προς τα πάνω.

Οι Αμερικανοί συσσώρευσαν περισσότερο πλούτο την παραπάνω περίοδο, καθώς οι αξίες των κατοικιών εκτοξεύτηκαν στα ύψη και περισσότεροι επένδυσαν στο χρηματιστήριο. Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών μειώθηκαν επίσης και οι περιπτώσεις χρηματοοικονομικής αστάθειας, όπως η χρεοκοπία, μειώθηκαν.

Ο μέσος καθαρός πλούτος αυξήθηκε για όλες τις ηλικιακές ομάδες με τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των οικογενειών κάτω των 35 ετών, οι οποίες είδαν το μέσο καθαρό πλούτο τους να υπερδιπλασιάζεται. Όμως παρέμειναν η λιγότερο εύπορη ηλικιακή ομάδα, ενώ οι Αμερικανοί ηλικίας 65 έως 74 ετών είχαν τα καλύτερα οικονομικά.

Ο μέσος καθαρός πλούτος των οικογενειών με βάση την ηλικία

Ο καθαρός πλούτος αυξήθηκε στα 1,8 εκατ. δολάρια στις ηλικίες μεταξύ 65 και 74 ετών

Source: Federal Reserve

Note: Thousands of 2022 dollars

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι ένα ρεκόρ 20% των οικογενειών κατείχε ιδιωτική επιχείρηση πέρυσι. Αυτά τα νοικοκυριά είχαν υψηλότερο εισόδημα και πλούτο από εκείνα που δεν είχαν, και αυτές οι μετρήσεις αυξάνονταν ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρησή τους.

Δεδομένου ότι τα στοιχεία είναι μέχρι το 2022, ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν πόσο ο επίμονος πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια έχουν αυξήσει την οικονομική ευπάθεια πολλών οικογενειών τους τελευταίους μήνες. Το αυξημένο κόστος δανεισμού πιθανότατα έβλαψε τους δείκτες που μετρούν το χρέος προς το εισόδημα και την ικανότητα μιας οικογένειας να παραμένει ενήμερη στις υποχρεώσεις της.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News