Business & Finance Παρασκευή 22/09/2023, 22:30
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Fed: «Σήμα» από δύο αξιωματούχους της για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Fed: «Σήμα» από δύο αξιωματούχους της για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Δύο αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ δήλωσαν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν μία ή δύο αυξήσεις επιτοκίων και ότι το κόστος δανεισμού ίσως πρέπει να μείνει σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα για την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας. 

Η επικεφαλής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Βοστώνης, Σούζαν Κόλινς, δήλωσε ότι σίγουρα δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω σύσφιξη, ενώ η επικεφαλής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Κολοράντο Μισέλ Μπόουμαν έστειλε σήμα ότι θα απαιτηθεί πιθανότατα περισσότερες από μία αύξηση, εδραιώνοντας τη θέση της ως ένα από τα πιο επιθετικά «γεράκια» της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. 

«Εξακολουθώ να αναμένω ότι θα χρειαστούν πιθανότατα περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να επιστρέψει έγκαιρα ο πληθωρισμός στο 2%» ανέφερε η Μπόουμαν σε δηλώσεις στην Ανεξάρτητη Κοινότητα Τραπεζιτών στο Κολοράντο. 

Ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού, οι υψηλότερες τιμές στην ενέργεια αποτελούν ένα σημαντικό κίνδυνο για την επίτευξη του στόχου του 2%, υπογράμμισε. 

Η Κόλινς, η οποία δεν ψηφίζει φέτος στις συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτών Αγορών (FOMC) της Fed, τόνισε ότι στηρίζει πλήρως την καθοδήγηση που προσφέρουν οι τριμηνιαίες προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed. Μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Τραπεζιτών του Μέιν, η Κόλινς ανέφερε ότι η τρέχουσα φάση του κύκλου της νομισματικής πολιτικής θα χρειαστεί «αρκετή υπομονή».

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Fed, ένας αξιωματούχος είπε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να ξεπεράσουν το 6% το επόμενο έτος, ενώ γενικότερα οι κεντρικοί τραπεζίτες υπογράμμισαν την ανάγκη για λιγότερες μειώσεις απ΄ό,τι αναμενόταν αρχικά για το 2024, εν μέρει εξαιτίας της πιο ισχυρής αγοράς εργασίας. Τα σχόλια της Μπόουμαν υποδηλώνουν ότι έχει την υψηλότερη πρόβλεψη για τα επιτόκια για το επόμενο έτος. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News