Business & Finance Τετάρτη 1/02/2023, 21:02
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Fed: Μικρότερη επιτοκιακή αύξηση 25 μβ – Δέσμευση ότι συνεχίζει στην ίδια γραμμή

Fed: Μικρότερη επιτοκιακή αύξηση 25 μβ – Δέσμευση ότι συνεχίζει στην ίδια γραμμή

Μικρότερη επιτοκιακή αύξηση, των 25 μονάδων βάσης, όπως άλλωστε είχε προεξοφληθεί από τις αγορές, ανακοίνωσε η Φέντεραλ Ριζέρβ, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασής της, συνεχίζοντας ωστόσο να δεσμεύεται σε «συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις» καθώς η μάχη της κατά του πληθωρισμού απέχει ακόμη πολύ από το τέλος της. 

«Ο πληθωρισμός έχει κάπως αποκλιμακωθεί, ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα», υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν της Fed, η οποία παραδέχεται ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην αποκλιμάκωση των τιμών καταναλωτή από τη μέχρι τώρα σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να θεωρείται ως παράγοντας που δημιουργεί αυξημένη διεθνή αβεβαιότητα, σημειώνει η Fed. Ωστόσο, οι διαμορφωτές πολιτικής της απέσυραν τη λεκτική που είχε χρησιμοποιηθεί στις προηγούμενες ανακοινώσεις της ότι ο πόλεμος και η πανδημία του κορωνοϊού θεωρούνται παράγοντες που συμβάλουν άμεσα στην αύξηση των τιμών. 

Αναφερόμενη στην οικονομία, η Fed εκτιμά ότι παρουσιάζει «μέτρια ανάπτυξη» και μία «ισχυρή» αγορά εργασίας με τους διαμορφωτές πολιτικής της να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι στους πληθωριστικούς κινδύνους. 

«Η νομισματική επιτροπή κρίνει ότι οι συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις θα είναι οι ενδεδειγμένες για να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική επαρκώς περιοριστική και συνεπώς να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%», αναφέρεται στο ανακοινωθέν. 

Με την αύξηση των 25 μονάδων βάσης, το επιτόκιο διαμορφώνεται τώρα στο εύρος διακύμανσης 4,50% – 4,75%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, μία κίνηση που ήταν άκρως αναμενόμενη από τους επενδυτές και είχε σηματοδοτηθεί από αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. 

Ωστόσο, διατηρώντας τη δέσμευση ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις, η Fed προσπάθησε να συγκρατήσει τις προσδοκίες των επενδυτών ότι είναι έτοιμη να ολοκληρώσει το σημερινό κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της. Το ανακοινωθέν της σηματοδοτεί ότι οι όποιες μελλοντικές επιτοκιακές αυξήσεις θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης, ενώ απέσυρε την αναφορά στον «ρυθμό» των μελλοντικών επιτοκιακών αυξήσεων κάνοντας αντ΄αυτού λόγο για το «εύρος» των επιτοκιακών αλλαγών. 

Οι αξιωματούχοι της αναφέρουν δηλ. ότι θα καθορίσουν το «εύρος» των μελλοντικών επιτοκιακών αυξήσεων με βάση παράγοντες όπως ο μέχρι τώρα αντίκτυπος της σφιχτής νομισματικής πολιτικής και τις εξελίξεις ως προς τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και την οικονομία. Μέχρι πρότινος, το ανακοινωθέν έλεγε ότι οι παραπάνω παράγοντες χρησιμοποιούνται για να καθοριστεί ο «ρυθμός» των μελλοντικών επιτοκιακών αυξήσεων, μία ενδεχομένως νύξη ότι η επιτροπή για τη νομισματική πολιτική βλέπει το τέλος των αυξήσεων σε κάποιο σημείο ή τουλάχιστον βλέπει μία συνέχεια με μικρότερες επιτοκιακές αυξήσεις.

Η Fed ευελπιστεί ότι μπορεί να συνεχίσει να οδηγεί σε αποκλιμάκωση τον πληθωρισμό προς το στόχο του 2% χωρίς να προκαλέσει βαθύτερη ύφεση ή σημαντική αύξηση της ανεργίας, σήμερα στο 3,5%, επίπεδο που θεωρείται από τα χαμηλότερα των τελευταίων δεκαετιών. Η κεντρική τράπεζα δεν δημοσιοποίησε νέες οικονομικές προβλέψεις. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ντάιμον: Τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν το 5%

EIU: Η απειλή των υψηλών επιτοκίων για την ευρωπαϊκή οικονομία

Ομόλογα: Μικρές διακυμάνσεις στις αποδόσεις του ευρώ εν όψει Fed

 

  
   
  

  
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News