Business & Finance Δευτέρα 28/08/2023, 19:53
BUSINESS & FINANCE

Γιατί οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν είναι σίγουροι εάν έχουν αυξήσει τα επιτόκια αρκετά

Γιατί οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν είναι σίγουροι εάν έχουν αυξήσει τα επιτόκια αρκετά

Οι κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο βλέπουν επιτέλους την επιβράδυνση του πληθωρισμού που περίμεναν εδώ και καιρό, αλλά τώρα έρχεται ένας νέος φόβος στο προσκήνιο: Ανησυχούν ότι η αποκλιμάκωση των τιμών καταναλωτή δεν θα διαρκέσει.

Αυτή η πραγματικότητα εξηγεί τη συγκρατημένη αισιοδοξία που φάνηκε πίσω από τις δηλώσεις και τις συζητήσεις τους στο Jackson Hole το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, σχετικά με το εάν τα επιτόκια έχουν κορυφώσει.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve, για παράδειγμα, έχουν να αντιμετωπίσουν νέα οικονομικά δεδομένα. Οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν ταχύτερα από ό,τι περίμεναν τους τελευταίους μήνες, λαμβάνοντας ώθηση από τους υψηλότερους μισθούς, καθώς οι εταιρείες προσαρμόζουν τις αμοιβές τους στον πληθωρισμό. Η ισχυρότερη ζήτηση προκάλεσε ανησυχίες ότι θα μπορούσε να αποτρέψει την περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού.

Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης σε άλλες χώρες μπορεί να βοηθήσουν στην προσπάθεια των αξιωματούχων της Fed να ρίξουν τον πληθωρισμό μέσω της ασθενέστερης οικονομικής δραστηριότητας. 

Η οικονομία θα δείξει τα επόμενα βήματα 

«Είμαστε πολύ κοντά σε ένα καλό σημείο και μετά θα αφήσουμε την οικονομία να μας πει» πόσο καιρό θα διατηρήσουμε τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, δήλωσε η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Loretta Mester σε μια συνέντευξη το Σάββατο.

Οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν το βασικό επιτόκιό τους τον περασμένο μήνα κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι στις 19-20 Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να «προχωρήσει προσεκτικά», υπονοώντας ότι οι αξιωματούχοι θα διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά τον επόμενο μήνα και θα αποφασίσουν εάν θα τα αυξήσουν ξανά στις συνεδριάσεις τους τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επισήμαναν μια πιθανή επιβράδυνση του κλάδου ακινήτων της Κίνας που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που αποτελεί επίσης έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο για πολλές οικονομίες του πλανήτη. «Ο ρυθμός της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα ήταν απογοητευτικός», δήλωσε ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Ιαπωνίας Kazuo Ueda το Σάββατο.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε από το υψηλό 40 ετών του 9,1% τον Ιούνιο του 2022 στο 3,2% τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Ο δομικός πληθωρισμός, στον οποίο δεν συνεκτιμώνται οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκαν μόλις 0,2% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, δίνοντας συνέχεια σε μία τάση ευρείας επιβράδυνσης των πιέσεων στις τιμές.

Η μείωση του πληθωρισμού μέχρι το 2% που καταγραφόταν πριν από την πανδημία θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη εάν η ταχεία αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων ευθύνεται κυρίως για την ισχυρή ζήτηση ή τις εταιρείες που αυξάνουν τις τιμές καταναλωτή για να καλύψουν αυτά τα κόστη. Αυτό θα μπορούσε να απαιτήσει μεγαλύτερη επιβράδυνση στις προσλήψεις για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Αναζήτηση ισορροπίας

Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι προσπαθούν να επιτύχουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της πολύ μικρής και της υπερβολικής αύξησης των επιτοκίων. «Υπάρχει κίνδυνος να έχουμε υποτιμήσει την κατάσταση [και] να πρέπει να προχωρήσουμε παραπέρα», επειδή το πρόβλημα του πληθωρισμού «είναι απλώς μεγαλύτερο από ό,τι νομίζαμε», δήλωσε ο Ben Broadbent, αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας το Σάββατο. «Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να έχουμε ήδη κάνει όχι μόνο αρκετά, αλλά πάρα πολλά».

Να σημειωθεί ότι τόσο ο Powell όσο και η Lagarde απέρριψαν εκκλήσεις για αλλαγή των στόχων αναφορικά με τον πληθωρισμό. Αντίθετα, η συζήτηση στο περιθώριο του συνεδρίου επικεντρώθηκε στο εάν οι αυξήσεις των τιμών των καταναλωτών θα μπορούσαν να επιβραδυνθούν αρκετά ώστε να φτάσουν το 2% σε αρκετά χρόνια. 

Η διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο εάν οι οικονομίες πληγούν από νέα πληθωριστικά σοκ που ανεβάζουν τις τιμές και ενδεχομένως τους μισθούς. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για παράδειγμα, οδήγησε τις τιμές της ενέργειας και των σιτηρών σε άνοδο, αυξάνοντας τις πιέσεις τιμών που προκλήθηκαν από την πανδημία Covid-19. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal 

Διαβάστε επίσης: 

Καμπανάκι από το Jackson Hole: Τα υψηλά κρατικά χρέη ήρθαν για να μείνουν

Lagarde: Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο για πληθωρισμό 2%

Με επιθετικό τόνο ο Powell από το Jackson Hole: O πληθωρισμός συνεχίζει να είναι υψηλός

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News