Business & Finance Δευτέρα 14/08/2023, 19:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ – Οι ισορροπίες της Fed

Κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξει ύφεση στις ΗΠΑ – Οι ισορροπίες της Fed

Όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι -συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων της Fed– προβλέπουν πως η αμερικανική οικονομία θα γλυτώσει την ύφεση. Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή μπορεί να γίνει με σιγουριά τουλάχιστον έναν χρόνο από σήμερα.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα καταφέρει να χαράξει ένα μονοπάτι, στο οποίο η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί, ενώ παράλληλα ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2%. Βέβαια, υπάρχουν πολλές παγίδες για να επιτευχθεί μια τέτοια ισορροπία.

Από τη μία πλευρά, εάν η προσέγγιση της Fed απέναντι στον πληθωρισμό είναι ηπιότερη απ’ ό,τι πρέπει, τότε οι πιέσεις στις τιμές μπορεί να επανέλθουν, απαιτώντας ακόμη πιο επιθετικές κινήσεις. Από την άλλη πλευρά, όταν φανούν με καθυστέρηση κάποιων μηνών τα αποτελέσματα του τρέχοντα κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να οδηγήσουν σε ύφεση.

«Δυστυχώς δεν νομίζω ότι η εικόνα για όλα αυτά θα έχει ξεκαθαρίσει στα επόμενα δύο τρίμηνα, αλλά η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έδωσε λίγο χρόνο στη Fed, προς το παρόν. Η Fed φαίνεται να είναι αρκετά “μπροστά” σε σχέση με τις αγορές, καθώς αναγνωρίζει ότι το μονοπάτι προς μία ήπια προσγείωση δεν είναι σε καμία περίπτωση διασφαλισμένο», δήλωσε στο Bloomberg ο Jonathan Millar, επικεφαλής οικονομολόγος στην Barclays Capital.

Παρότι δεν υπάρχει επίσημος ορισμός για αυτή την «ήπια προσγείωση» (soft landing), πρόκειται για τον όρο που χρησιμοποιούν πολλοί οικονομολόγοι, ώστε να χαρακτηρίσουν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού χωρίς ύφεση ή σοβαρό πλήγμα στην αγορά εργασίας.

Το δύσκολο μονοπάτι

Το μονοπάτι, στο οποίο αναφέρεται ο Powell, πάντως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να χαραχτεί. Σχετική έρευνα από τον πρώην αντιπρόεδρο της Fed, Alan Blinder, η οποία εξετάζει 11 κύκλους νομισματικής σύσφιγξης από το 1965 έως το 2022, διαπιστώνει ότι μόλις τέσσερις είχαν σχετικά επιτυχημένο αποτέλεσμα με σταθερό ή χαμηλότερο πληθωρισμό. Οι υπόλοιποι όμως οδήγησαν είτε σε ύφεση είτε σε νέα άνοδο του πληθωρισμού δύο χρόνια μετά.

«Υπάρχουν κίνδυνοι και από τις δύο πλευρές. Νομίζω ότι θα έχουμε αρκετά καλή εικόνα μέχρι την επόμενη άνοιξη», δήλωσε ο Richard Clarida, αντιπρόεδρος της Fed από το 2018 έως το 2022.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει ακόμη αργότερα. Η αρμόδια επιτροπή για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής προβλέπει πως ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο 2% μετά το 2025. Η πρόβλεψη θα μπορεί να γίνει με ακρίβεια το νωρίτερο προς το τέλος του επόμενου έτους.

Η επιτροπή πάντως εκτιμά ότι τα επιτόκια δανεισμού θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο διάστημα. Στο τέλος του 2024 αναμένουν ότι το βασικό επιτόκιο θα ανέρχεται στο 4,6%, δύο μονάδες υψηλότερα από τη μακροπρόθεσμη τάση και περίπου μισή μονάδα υψηλότερα από αυτό που αναμένουν οι αγορές.

Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα, η Fed ανέβασε το επιτόκιο δανεισμού σε εύρος 5,25% και 5,5%, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εικοσαετίας, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του έτους.

Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ξεπερνούν τις προβλέψεις των οικονομολόγων, με την ανεργία στο 3,5% να βρίσκεται κοντά σε χαμηλά δεκαετιών. Επίσης, ο δομικός πληθωρισμός τον Ιούλιο κατέγραψε τη μικρότερη δίμηνη αύξηση εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Παρότι τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς την πολυπόθητη «ήπια προσγείωση», δεν αποκλείουν μια νέα αύξηση των πιέσεων.

Επίσης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι τα οικονομικά στοιχεία συχνά φαίνονται μικτά και στη συνέχεια αναθεωρούνται προς τα κάτω, είναι αδύνατο να δει κανείς σε πραγματικό χρόνο εάν η Fed πέτυχε τον στόχο της. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Μεγάλης Ύφεσης του 2007-2009, όταν η Fed προέβλεπε ήπια ανάπτυξη για το 2008. Μάλιστα, ο τότε πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, είχε εκτιμήσει αρχικά πως η κρίση στα στεγαστικά δεν θα επηρέαζε την ευρύτερη οικονομία.

«Στους περισσότερους κύκλους, ακόμη και στο σημείο καμπής, δεν είμαστε απολύτως σίγουροι. Ας κάνουμε λίγη υπομονή. Η μοναδική ελπίδα για μία “ήπια προσγείωση” είναι να κάνουν υπομονή», δήλωσε στο Bloomberg η Julia Coronado, πρόεδρος της MacroPolicy Perspectives και πρώην οικονομολόγος στη Fed.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η ύφεση στις ΗΠΑ δεν είναι πια τόσο σίγουρη – Επανεξετάζουν οι αναλυτές

ΗΠΑ: Στο 3,2% ο πληθωρισμός – «Φρέναραν» οι υποκείμενες πιέσεις

ΗΠΑ: Δύο υποβαθμίσεις σε 12 χρόνια – Ήρθε το τέλος της «ασυλίας»;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News