Business & Finance Τρίτη 27/06/2023, 14:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BIS: Ζημίες αλά 2008 για τις αμερικανικές τράπεζες εάν δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός

BIS: Ζημίες αλά 2008 για τις αμερικανικές τράπεζες εάν δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός

Η τραπεζική κρίση που ξέσπασε στις ΗΠΑ στα μέσα Μαρτίου δεν ακόμη τελειώσει και εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) δεν καταφέρει να ελέγξει τις πληθωριστικές πιέσεις, τότε οι αμερικανικές τράπεζες ενδέχεται να δουν ζημίες αντίστοιχου μεγέθους με την κρίση του 2008, προειδοποίησε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Σε πρόσφατη έκθεση, η BIS, η οποία χαρακτηρίζεται ως η «τράπεζα των κεντρικών τραπεζών» ανέλυσε τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο των τραπεζικών καταρρεύσεων από την αρχή του έτους, ξεκινώντας από την πτώχευση της Silicon Valley Bank στις αρχές του Μαρτίου. Η κατάρρευση της SVB πυροδοτήθηκε από ζημίες στα ομόλογα που είχε στο χαρτοφυλάκιό της μετά την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού και τη βουτιά της αξίας άλλων τίτλων. Στη συνέχεια, όμως, αναδύθηκε μία ευρύτερη κρίση που έπληξε τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, η οποία οδήγησε στην πτώχευση της Signature Bank και της First Republic Bank.

Στην έκθεση της BIS αναφέρεται  μεταξύ άλλων πως αυτές οι τραπεζικές καταρρεύσεις ενίσχυσαν τον κίνδυνο ύφεσης της οικονομίας, καθώς και τον κίνδυνο περισσότερες τράπεζες να βρεθούν στο όριο της πτώχευσης. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, Agustín Carstens, προειδοποίησε συγκεκριμένα για τραπεζικές απώλειες «αντίστοιχης τάξης μεγέθους» με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι», δήλωσε ο Carstens στο πλαίσιο διοργάνωσης την περασμένη εβδομάδα για την παρουσίαση της εν λόγω έκθεσης. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι υπάρχει έντονη ανάγκη για μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αλλά και γενικά, ώστε να αποφευχθεί τυχόν πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Η πρόκληση-κλειδί είναι η πλήρης συγκράτηση του πληθωρισμού και το τελευταίο στάδιο είναι συνήθως το δυσκολότερο», συμπλήρωσε ο ίδιος, ουσιαστικά συμφωνώντας με μια μεγάλη μερίδα οικονομολόγων διεθνώς που εκφράζουν τις ίδιες ανησυχίες το τελευταίο διάστημα.

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσπαθεί να ελέγξει τις υψηλές τιμές εδώ και ένα χρόνο, ανεβάζοντας συνεχώς τα επιτόκια δανεισμού. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η τελευταία συνεδρίαση ήταν η πρώτη έπειτα από τουλάχιστον ένα έτος, στην οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια. Βέβαια έδωσε σήμα για περαιτέρω αυξήσεις στους επόμενους μήνες. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 4% τον Μάιο, κάτω από το ρεκόρ των 41 ετών που καταγράφηκε το περασμένο καλοκαίρι, αλλά παραμένοντας πολύ υψηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έκθεσης, οι ειδικοί της BIS εκτίμησαν συνολικά ότι είναι αρκετά απίθανο οι κεντρικοί τραπεζίτες να καταφέρουν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2% χωρίς να οδηγήσουν τις εγχώριες οικονομίες σε ύφεση. Μάλιστα, ανέδειξαν διάφορα σημεία της οικονομίας, τα οποία προμηνύουν ύφεση. Για παράδειγμα, παραδοσιακοί δείκτες όπως η καμπύλη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, αλλά και εναλλακτικοί δείκτες, όπως η ζήτηση για χαρτονένια κουτιά και οι πωλήσεις συγκεκριμένου τύπου αυτοκινήτων καταδεικνύουν επικείμενη συρρίκνωση της οικονομίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Υπεραισιόδοξοι οι επενδυτές για την ταχύτητα και το κόστος μείωσης του πληθωρισμού

Jamie Dimon (JP Morgan): Τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τις τράπεζες

Ο φαύλος κύκλος στις ΗΠΑ: Πώς θα τελειώσει η τραπεζική κρίση;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News