Business & Finance Πέμπτη 11/05/2023, 16:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Jamie Dimon (JP Morgan): Τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τις τράπεζες

Jamie Dimon (JP Morgan): Τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τις τράπεζες

Τα πράγματα θα χειροτερέψουν για τις τράπεζες, προειδοποίησε ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon, καθώς προέβλεψε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα αντιδράσουν υπερβολικά στην αναταραχή που έπληξε τον κλάδο τον Μάρτιο, προκαλώντας την κατάρρευση τεσσάρων περιφερειακών τραπεζών.

«Πιστεύω ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα για τις τράπεζες. Περισσότερη εποπτεία, περισσότεροι κανόνες και περισσότερες απαιτήσεις», είπε ο Dimon στο Bloomberg. «Εάν το παρακάνεις με κάποιους κανόνες, απαιτήσεις και ρυθμίσεις, σε μερικές από τις μικρές τράπεζες μου λένε ότι έχουν περισσότερα άτομα στο compliance (για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς) παρά στα δάνεια».

O Dimon, που είναι ο μοναδικός CEO σε μεγάλη τράπεζα που παραμένει στη θέση του από την εποχή της κρίσης του 2008, έχει παίξει κεντρικό ρόλο και στην πρόσφατη αναταραχή που έπληξε τον κλάδο τους τελευταίους μήνες. Με το γνωστό ευθύ στυλ του, επέκρινε τις αρχές και τους άλλους τραπεζίτες, πέταξε «σωσίβιο» σωτηρίας στην First Republic Bank και τελικά την αγόρασε, όταν οι προσπάθειες για τη διάσωσή της αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.

Όμως, όταν μετά το deal δήλωσε «αυτό το κομμάτι της κρίσης τελείωσε», δεν κατάφερε να πείσει τους επενδυτές ότι ο τραπεζικός τομέας είναι ισχυρός.  Ο τραπεζικός δείκτης KBW Regional Banking Index έχει υποχωρήσει κατά 12% αφότου ανακοινώθηκε η εξαγορά της First Republic από την JP Morgan.

Πάντως, οι μεγάλες τράπεζες έχουν υπάρξει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες από τις πιέσεις που δέχονται τα μικρότερα ονόματα του κλάδου. Η μετοχή της JP Morgan έχει ενισχυθεί φέτος, ενώ η τράπεζα εμφάνισε αναπάντεχη αύξηση των καταθέσεών της το πρώτο τρίμηνο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

First Republic: Η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση στην ιστορία των ΗΠΑ

Τράπεζες: «Η κρίση τελείωσε», λέει ο Jamie Dimon – Δεν συμφωνούν όλοι

Ο φαύλος κύκλος στις ΗΠΑ: Πώς θα τελειώσει η τραπεζική κρίση;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News