Business & Finance Δευτέρα 6/11/2023, 21:41
ΒUSINESS & FINANCE

Fed: Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ευάλωτο

Fed: Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ευάλωτο

Ενώ ο τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ είναι σταθερός, οι αυξανόμενες ευπάθειες αφήνουν τουλάχιστον ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπό απειλή σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, εξαιτίας πιέσεων σε επίπεδο χρηματοδότησης και κεφαλαιακών ελλείψεων, σύμφωνα με το προσωπικό της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης.

Οι κίνδυνοι για το σύστημα αυξάνονται, αν και μέτρια, και αυτές οι αδυναμίες εξακολουθούν να είναι κάτω από τα επίπεδα που προηγήθηκαν της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με τους Matteo Crosignani, Thomas Eisenbach και την οικονομολόγο Fulvia Fringuellotti, σε ανάρτηση στο blog Liberty Street Economics. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε κεφαλαιακές ελλείψεις και κινδύνους, όπως έδειξε η ανάλυσή τους για μοντέλα μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

«Βραχυπρόθεσμα, οι τράπεζες ενδέχεται να υποστούν απώλειες στο χαρτοφυλάκιο τίτλων τους, οι οποίες θα μπορούσαν, με τη σειρά τους, να προκαλέσουν εξάντληση της χρηματοδότησης και να αποδυναμώσουν σημαντικά τα επίπεδα πραγματικού κεφαλαίου», γράφουν οι παραπάνω οικονομολόγοι. 

Ενώ οι αξιωματούχοι της Fed υποστηρίζουν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σταθερό και «πιο ανθεκτικό» από ό,τι πριν από δύο δεκαετίες, το τραπεζικό σύστημα βρέθηκε στο μικροσκόπιο στον απόηχο της αναταραχής νωρίτερα φέτος που οδήγησε στην κατάρρευση τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Silicon Valley Bank και της Signature Bank. Οι μεγάλες αλλαγές στα μετρητά των καταθετών απειλούν επίσης να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη στο σύστημα στο σημερινο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων.

Επειδή οι τράπεζες άργησαν να περάσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, οι καταθέτες έβαλαν τα μετρητά τους να σε άλλες εναλλακτικές τοποθετήσεις υψηλότερης απόδοσης, όπως τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία. Αυτές οι απώλειες στα χαρτοφυλάκια τίτλων των ιδρυμάτων κινδυνεύουν να αποδυναμώσουν τα επίπεδα κεφαλαίου.

«Η τραπεζική κρίση του Μαρτίου 2023 ανέδειξε την ευπάθεια του τραπεζικού τομέα σε μια ξαφνική άνοδο των επιτοκίων», ανέφεραν οι συντάκτες του ιστολογίου. «Συγκεκριμένα, η ικανότητα των τραπεζών να περιορίζουν τη μετάβαση των κύκλων αύξησης των επιτοκίων στα επιτόκια καταθέσεων τους επιτρέπει να επωφελούνται από υψηλότερα επιτόκια, αλλά μόνο σταδιακά».

Παρόλο που αυτές οι εκροές έχουν επιβραδυνθεί τώρα που η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος μια πολιτική υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να οδηγήσει σε πρόσθετες εκροές και ακόμη περισσότερες απώλειες στα ομολογιακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών που θα απαιτήσουν ακόμη περισσότερη χρηματοδότηση για να καλύψουν τυχόν ζημίες.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News