Business & Finance Τετάρτη 26/04/2023, 22:14
ΒUSINESS & FINANCE

First Republic: Κίνδυνος αποκλεισμού από τις πιστωτικές γραμμές της Fed

First Republic: Κίνδυνος αποκλεισμού από τις πιστωτικές γραμμές της Fed

Οι ρυθμιστικές τραπεζικές αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν την προοπτική υποβάθμισης της αξιολόγησής τους για τη First Republic Bank – κίνηση που θα μπορούσε να αποκόψει την προβληματική τράπεζα από κάθε μορφής πρόσβαση στις πιστωτικές γραμμές της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) έδωσε στην τράπεζα χρόνο για την επίτευξη συμφωνίας για την ενίσχυση της ρευστότητάς της. Καθώς όμως οι εβδομάδες περνούσαν χωρίς κάποια συναλλαγή, κορυφαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν εάν θα υποβαθμίσουν την αξιολόγησή τους για την κατάσταση της τράπεζας, σύμφωνα με πηγές. Αυτό θα περιόριζε την χρήση της πιστωτικής γραμμής στήριξης της Fed από την τράπεζα. 

Η FDIC δεν έχει καταλήξει σε απόφαση, ούτε και οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει την First Republic για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις τους περιμένοντας από τους διαχειριστές της τράπεζας να στηρίξουν τον ισολογισμό της, όπως ανέφεραν οι πηγές. Εάν η τράπεζα είναι ικανή να καταλήξει σε συμφωνία με τους νέους υποστηρικτές της για να ενισχύσει την οικονομική της θέση, τότε δεν θα υπάρξει λόγος υποβάθμισης της αξιολόγησής της.  

Η First Republic αγωνίζεται να καταλήξει σε διάσωση εδώ και εβδομάδες γι΄αυτό και οιοδήποτε βήμα για την αύξηση του κεφαλαίου ή άμεση πώληση ενεργητικού θα ήταν επώδυνο για τους σημερινούς μετόχους. Η μετοχή απώλεσε το ήμισυ της εναπομείνασας αξίας της από τη στιγμή που τα τριμηνιαία αποτελέσματα απογοήτευσαν τους επενδυτές. 

Ένα εμπόδιο για μια λύση είναι οι αντικρουόμενες ανάγκες των Αμερικανών αξιωματούχων και των τραπεζών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Οι ρυθμιστικές αρχές ευνοούν μια ιδιωτική διάσωση που δεν περιλαμβάνει την κατάσχεση της τράπεζας από τις ΗΠΑ και ένα πλήγμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο ασφαλιστικό ταμείο της FDIC. Οι τράπεζες θέλουν να αποφύγουν οτιδήποτε βλάπτει τα δικά τους οικονομικά και περιμένουν από την κυβέρνηση να προσφέρει βοήθεια, όπως η FDIC να πάρει τον έλεγχο των λιγότερο επιθυμητών περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας – κάτι που μπορεί να συμβεί βάσει του νόμου μόνο εάν η First Republic καταρρεύσει και τεθεί σε αναγκαστική πτώχευση.

First Republic Shares Extend Their Decline | The stock fell below $10 this week to all-time lows
 
 

Η τιμή της μετοχής υποχώρησε έως και 41% σήμερα Τετάρτη, αφού το CNBC ανέφερε ότι οι σύμβουλοι της τράπεζας αναζητούν πιθανούς αγοραστές για νέες μετοχές. Αυτό θα συνέβαινε μόνο εάν μεγαλύτερες τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη συνεισφέρει καταθέσεις 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της First Republic, συμφωνήσουν να αγοράσουν ομόλογα από την τράπεζα σε τιμή υψηλότερη από την αξία τους. Οι τράπεζες θα υφίστατο άμεση ζημία, αλλά θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την άνοδο της τιμής της μετοχής της First Republic και αποτρέποντας μια ακόμη μεγαλύτερη απώλεια στις καταθέσεις.

Οι συζητήσεις μεταξύ των αξιωματούχων της FDIC εξελίσσονται καθώς η Fed προετοιμάζεται να παραδώσει μια πολυαναμενόμενη έκθεση στο Κογκρέσο την Παρασκευή, εξετάζοντας εάν οι εποπτικές αρχές των τραπεζών ήταν αρκετά προσεκτικοί στην επίβλεψη της Silicon Valley Bank πριν από την απότομη κατάρρευσή της τον περασμένο μήνα. Ο Michael Barr, ο αντιπρόεδρος της Fed για την εποπτεία, έχει ήδη πει ότι οι εποπτικές αρχές θα μπορούσαν να είχαν κάνει περισσότερα για να προλάβουν αυτή την κατάρρευση. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

First Republic: Η δραματική πτώση της συνεχίζεται καθώς αναζητά συμφωνία διάσωσης

SVB Financial Group: Σε αδιέξοδο η διαδικασία πτώχευσης με την FDIC

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News