Business & Finance Δευτέρα 4/03/2024, 15:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BIS: Οι κεντρικές τράπεζες σχεδόν νίκησαν τον πληθωρισμό

BIS: Οι κεντρικές τράπεζες σχεδόν νίκησαν τον πληθωρισμό

Πολύ κοντά στη νίκη επί του πληθωρισμού βρίσκονται οι κεντρικές τράπεζας, σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η οποία κάνει λόγο για «επιφυλακτική αισιοδοξία στην τριμηνιαία έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα.

«Οι κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει αποφασιστικά βήματα και συνεπώς απέτρεψαν την εδραίωση του πληθωρισμού», ανέφερε ο επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος της BIS, Claudio Borio. «Ταυτόχρονα, η οικονομική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά ανθεκτική και το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει διατηρηθεί καλά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η «κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών», όπως συχνά αποκαλείται από παράγοντες της αγοράς, δηλώνει όλο και πιο αισιόδοξη για την παγκόσμια οικονομία στις προβλέψεις της. Στο τέλος του περασμένου έτους είχε πει ότι η πρόοδος στην επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2% είναι ενθαρρυντική. Είχε επισημάνει βέβαια τότε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν διέφυγαν ακόμη τον κίνδυνο.

Παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, ο Borio δήλωσε αυτή τη φορά ότι οι προσδοκίες της αγοράς και οι δηλώσεις των κεντρικών τραπεζών σε ό,τι αφορά το χρονικό περιθώριο της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής έχουν αρχίσει να συγκλίνουν, το οποίο είναι πολύ θετικό. Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει πως εάν ο τομέας των υπηρεσιών συνεχίζει να ασκεί πίεση στο πληθωριστικό τοπίο, τότε μπορεί να καθυστερήσει η μείωση των επιτοκίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεση αποτυπώνονται επιφυλάξεις για το εκρηκτικό ράλι των τεχνολογικών μετοχών και ιδίως των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη. «Όποτε έχεις μεγάλες αλλαγές ή επικείμενες αλλαγές στην τεχνολογία, βλέπεις αυτά τα τεράστια ράλι ενθουσιασμού, που φέρνουν την αγορά σε ακραία ύψη. Μπορεί να το ξαναδούμε αυτό», δήλωσε ο Borio.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ερευνα για ΕΚΤ: 3 αντί 4 επιτοκιακές μειώσεις προβλέπουν οι αναλυτές

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ έχει μεγαλύτερα προβλήματα από τη Fed

Lagarde: Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για τους μισθούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News