Business & Finance Τρίτη 20/02/2024, 16:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καναδάς: Απρόσμενη πτώση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο

Καναδάς: Απρόσμενη πτώση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο

Πτώση κατέγραψαν οι τιμές καταναλωτή στον Καναδά στις αρχές του 2024,  ενώ η πρόοδος όσον αφορά τις υποκείμενες πιέσεις είναι πιθανό να δώσει στην Τράπεζα του Καναδά περισσότερα περιθώρια για να αρχίσει να εξετάζει μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,9% τον Ιανουάριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, μετά από αύξηση 3,4% έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 3,3%. Είναι η πρώτη φορά από τον Ιούνιο που το συνολικό ποσοστό υποχώρησε εντός του εύρους-στόχου της κεντρικής τράπεζας. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος, έναντι των προβλέψεων για αύξηση 0,4% και μετά από μείωση 0,3% τον Δεκέμβριο.

Οι δύο προτιμώμενοι δείκτες του δομικού πληθωρισμού της Τράπεζας του Καναδά επιβραδύνθηκαν αμφότεροι, με μέσο όρο 3,35% από το αναθεωρημένο προς τα κάτω 3,6% τον προηγούμενο μήνα, επίσης βραδύτερο από τον ρυθμό 3,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Ο κινητός μέσος όρος τριών μηνών των ποσοστών μειώθηκε σε ετήσιο ρυθμό 3,22% από 3,63% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου έδειξαν περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού μετά από μια στασιμότητα στο τέλος του περασμένου έτους. Με την Τράπεζα του Καναδά να ζυγίζει τώρα πόσο καιρό το επιτόκιο πολιτικής της πρέπει να παραμείνει περιοριστικό, η έκθεση αυτή θα συμβάλει στην άμβλυνση ορισμένων ανησυχιών σχετικά με την επιμονή του υποκείμενου πληθωρισμού και τον υποτονικό ρυθμό προς τον στόχο της για πληθωρισμό 2%.

Στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, ο διοικητής Tiff Macklem και οι αξιωματούχοι του θεώρησαν την τρέχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής ως επαρκώς περιοριστική για την επίτευξη του στόχου και δήλωσαν ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών. Αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει γύρω στο 3% κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, προτού χαλαρώσει σταδιακά και φθάσει στο στόχο το επόμενο έτος.

Αυτή είναι η μόνη έκθεση για τον πληθωρισμό πριν από την επόμενη απόφαση για τα επιτόκια στις 6 Μαρτίου. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ευρέως ότι οι αξιωματούχοι θα διατηρήσουν το επιτόκιο αναφοράς στο 5% για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση και προβλέπουν ότι ο κύκλος χαλάρωσης θα ξεκινήσει γύρω στα μέσα του 2024.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News