Business & Finance Παρασκευή 16/02/2024, 14:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά από τον Ιούνιο

Ρωσία: Αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά από τον Ιούνιο

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, καθώς απομακρύνεται από έναν κύκλο νομισματικής σύσφιγξης που οδήγησε σε υπερδιπλασιασμό του κόστους δανεισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Στην τελευταία της συνεδρίαση πριν από τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατήρησαν το βασικό τους επιτόκιο στο 16% την Παρασκευή, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις όλων των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg. Στην ανακοίνωσή της, η Τράπεζα της Ρωσίας δεν έδωσε κανένα guidance σχετικά με την επόμενη κίνησή της τον Μάρτιο. Ωστόσο -στις προβλέψεις της- αύξησε το outlook για το μέσο εύρος των επιτοκίων στο 13,5-15,5% από 12,5-14,5% κάτι που σημαίνει ότι η νομισματική χαλάρωση θα διαρκέσει περισσότερο απ’ ότι υπολόγιζε.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού ανακόπηκε απροσδόκητα τον περασμένο μήνα -μετά την εκτίναξη των τιμών των φρούτων και των λαχανικών- και διαμορθώθηκε στο 7,4% έναντι στόχου για 4%.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εξασφαλισμένη μια νέα θητεία σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το υψηλότερο κόστος διαβίωσης αποτελεί από τα μείζονα προβλήματα όπως δείχνει και πρόσφατη δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία ο πληθωρισμός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος φόβος για τους Ρώσους μετά τα σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο το 2024 και η περαιτέρω σταθεροποίησή του κοντά στο 4% προϋποθέτουν ότι οι σφιχτές νομισματικές συνθήκες θα διατηρηθούν στην οικονομία για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. «Μεσοπρόθεσμα, οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό εξακολουθεί να παραμένουν ανοδικοί», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σημειωτέον ότι η πρώτη συνεδρίαση του έτους εγκαινιάζει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η κεντρική τράπεζα ανακοινώνει τις αποφάσεις και το σκεπτικό της, στο πλαίσιο της προσπάθειας να καταστήσει τη νομισματική πολιτική πιο διαφανή. Για πρώτη φορά, θα αρχίσει να δημοσιεύει περίληψη των συζητήσεων που διεξάγονται λίγο πριν και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων για τα επιτόκια, την έκτη εργάσιμη ημέρα μετά από κάθε απόφαση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News