Business & Finance Δευτέρα 5/02/2024, 13:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Ναι σε μειώσεις επιτοκίων αλλά με προσοχή

ΟΟΣΑ: Ναι σε μειώσεις επιτοκίων αλλά με προσοχή

Προειδοποίηση στις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες απευθύνει ο ΟΟΣΑ να μην σταματήσουν να βρίσκονται σε επιφυλακή για τον πληθωρισμό, καθώς εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε με σιγουριά ότι οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων έχουν περιορίσει τις πιέσεις στις τιμές.

Εξάλλου, ο ΟΟΣΑ είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομία από ό,τι προηγουμένως, αν και η βελτιωμένη πρόβλεψή του για παγκόσμια ανάπτυξη κατά 2,9% το 2024 εξακολουθεί να σηματοδοτεί επιβράδυνση από το 3,1% το 2023. Για το 2025 προβλέπει ανάπτυξη 3%.

Για τις ΗΠΑ, ανεβάζει τον πήχη στο 2,1% από 1,5% το 2024 λόγω των ισχυρών καταναλωτικών δαπανών και την ισχυρή αγορά εργασίας. Ωστόσο, σε παγκόσμια κλίμακα, αυτή η ισχύς αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις χαμηλότερες προσδοκίες για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι οι περιοριστικές πιστωτικές συνθήκες συγκρατούν τη δραστηριότητα. Ως εκ τούτου, αναθεωρεί επί τα χείρω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2024 στο 0,6% από 0,9%.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αποδεικνύεται πιο ανθεκτική και ο πληθωρισμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη αποκλιμακώνεται περισσότερο από ότι ανέμενε ο Οργανισμός στις προβλέψεις του Νοεμβρίου. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι οι παράγοντες που βοηθούν τη διαδικασία μείωσης των τιμών, μεταξύ των οποίων είναι η βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και του κόστους των εμπορευμάτων, δείχνουν να επιδεινώνονται εκ νέου.

ΟΟΣΑ: Ναι σε μειώσεις επιτοκίων αλλά με προσοχή-1

Ο ΟΟΣΑ τονίζει, επίσης, το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός βρίσκεται πάνω από τον στόχο στις περισσότερες χώρες και ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας αυξάνεται, ενώ επισημαίνει επιπλέον τους κινδύνους που εγκυμονεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που ανεβάζει το κόστος ναυτιλίας και ενέργειας.

«Είναι πολύ νωρίς για να είμαστε σίγουροι ότι το πληθωριστικό επεισόδιο που ξεκίνησε το 2021 θα τελειώσει το 2025», ανέφερε ο ΟΟΣΑ στις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις του. Η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει συνετή για να διασφαλίσει ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις θα περιοριστούν διαρκώς. 

Οι εκτιμήσεις για μειώσεις επιτοκίων

Παρόλα αυτά, ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι «βλέπει» τώρα τις πρώτες μειώσεις των επιτοκίων το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στις ΗΠΑ και το τρίτο τρίμηνο στην Ευρωζώνη. Τον Νοέμβριο, ο ΟΟΣΑ προέβλεπε ότι η Fed θα κάνει ένα πρώτο βήμα το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και η ΕΚΤ όχι πριν από την άνοιξη του 2025. 

Η προειδοποίηση του ΟΟΣΑ έρχονται την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ απομακρύνονται από την επιθετική εκστρατεία σύσφιγξης και δίνουν «σήματα» για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων. Οι αγορές έχουν πάρει θάρρος και ποντάρουν σε χαλάρωση άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας και από τα δύο ιδρύματα μέχρι το τέλος του έτους.

Οι αξιωματούχοι των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προσγειώνουν τις υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις των επενδυτών που περιμένουν ότι η χαλαρότερη πολιτική είναι προ των πυλών. Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι οι Αμερικανοί μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μετά τον Μάρτιο για μια περικοπή εν μέσω κινδύνων να κινηθούν πολύ σύντομα. Την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής περιμένουν ακόμη «κρίσιμα σημαντικά» στοιχεία για τους μισθούς προτού προβούν σε κάποια κίνηση. Ακόμη και αν αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων, ο ΟΟΣΑ δηλώνει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν πιο αργά από ό,τι έκαναν με τις μεγάλες, ταχείες αυξήσεις που ξεκίνησαν το 2022.

«Υπάρχει περιθώριο για μείωση των επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά η πολιτική στάση θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες για αρκετό καιρό ακόμη», δήλωσε ο ΟΟΣΑ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΙΕΑ: «Καμπανάκι» για τις τιμές φυσικού αερίου λόγω του Μεσανατολικού – Τι καθησυχάζει τις αγορές

ΟΟΣΑ: Το 60% των εργαζομένων παγκοσμίως πληρώνεται με «μαύρα»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News