Business & Finance Παρασκευή 15/12/2023, 12:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ο Villeroy συστήνει υπομονή για τις μειώσεις επιτοκίων

ΕΚΤ: Ο Villeroy συστήνει υπομονή για τις μειώσεις επιτοκίων

Η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ θα είναι μια μείωση των επιτοκίων, αλλά θα γίνει με υπομονή και καθ’ υπόδειξη των οικονομικών στοιχείων και όχι των αγορών ή βάσει κάποιων συγκεκριμένων ημερομηνιών, ξεκαθάρισε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau. 

«Αν δεν υπάρξουν σοκ ή εκπλήξεις, έχουμε τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων – αλλά αυτό δεν σημαίνει μια γρήγορη μείωση των επιτοκίων», δήλωσε ο Villeroy την Παρασκευή σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Ecorama. «Δεν καθοδηγούμαστε από  ημερολόγιο, καθοδηγούμαστε από τα δεδομένα».

Η στάση του Γάλλου αξιωματούχου -ο οποίος έκανε επίσης έκκληση για «εμπιστοσύνη και υπομονή»- συμφωνεί με εκείνη της προέδρου της ΕΚΤ Christine Lagarde. Μετά την απόφαση της ΕΚΤ για διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα του 4%, η Lagarde έκρουσε «καμπανάκι κινδύνου» κατά του εφησυχασμού μετά την πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού προς το 2%, διαψεύδοντας τις προσδοκίες όσων ποντάρουν σε επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων.

Ο Madis Muller από την Εσθονία έχει παρόμοια άποψη, χαρακτηρίζοντας τις προσδοκίες της αγοράς «λίγο αισιόδοξες». 

«Ο αποπληθωρισμός είναι λίγο πιο γρήγορος από ό,τι αναμενόταν, κυρίως επειδή η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής είναι λίγο πιο γρήγορη από ό,τι αναμενόταν», δήλωσε ο Villeroy. «Με άλλα λόγια, η νομισματική πολιτική είναι αποτελεσματική».

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας πρόσθεσε ότι το τελευταίο μίλι στη μάχη ενάντια του πληθωρισμού δεν θα είναι απαραίτητα πιο δύσκολο από το μονοπάτι που έχει ήδη ολοκληρωθεί, τονίζοντας ότι στη ζώνη του ευρώ «ο αποπληθωρισμός είναι γενικός, συμπεριλαμβανομένου του υποκείμενου πληθωρισμού». Ο ίδιος χαρακτήρισε «σημαντική» την απόφαση της ΕΚΤ να αφαιρέσει την αναφορά ότι ο πληθωρισμός είναι «πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Στα βουνά υπάρχουν κορυφές και καταβάσεις και υπάρχουν οροπέδια», δήλωσε ο Villeroy. «Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα οροπέδιο και πρέπει να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας για να απολαύσουμε τη θέα – για να εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα της νομισματικής πολιτικής».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

«Γεράκι» η Lagarde: Καμία συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων

ΕΚΤ: Ξανά αμετάβλητα τα επιτόκια – «Βλέπει» πτώση του πληθωρισμού

Fed: Σήμα για τέλος των επιτοκιακών αυξήσεων – Προς τρεις μειώσεις το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News