Business & Finance Παρασκευή 22/12/2023, 11:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς ύφεση οδεύει η βρετανική οικονομία – Συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο

Προς ύφεση οδεύει η βρετανική οικονομία – Συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο

Σε ύφεση ενδέχεται να βρίσκεται η βρετανική οικονομία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν συρρίκνωση του ΑΕΠ μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Jeremy Hunt, άφησε να εννοηθεί ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να έχει πια το περιθώριο να αρχίσει τις μειώσεις των επιτοκίων, προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ο ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο. Το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο εκτιμάται ότι η οικονομία παρέμεινε στάσιμη έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,2%.

Υπήρξαν όμως και ορισμένες θετικές ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν περισσότερο από το προσδοκώμενο τον Νοέμβριο, συγκεκριμένα κατά 1,3% σε μηνιαία βάση, ιδίως χάρη στις εκπτώσεις και τις προσφορές της Black Friday. Βέβαια, στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου οι πωλήσεις μειώθηκαν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από την περίοδο προ πανδημίας.

«Υπάρχει καλή πιθανότητα εάν ακολουθήσουμε την πορεία στην οποία βρισκόμαστε και καταφέρουμε να επιβραδύνουμε τον πληθωρισμό, η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να αποφασίσει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια δανεισμού», δήλωσε ο Hunt σε συνέντευξή του στους Financial Times που δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη.

Η Τράπεζα της Αγγλίας από την πλευρά της έχει τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς να μιλά κανείς για μείωση των επιτοκίων. Βέβαια, εξαιτίας της επιβράδυνσης του πληθωρισμού στη χώρα αυξήθηκαν τα στοιχήματα για μείωση του κόστους δανεισμού έως και το 3,75% μέχρι το τέλος του 2024 από το τρέχον επίπεδο του 5,25%.

Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων σήμερα, ο Hunt δήλωσε ότι οι προοπτικές της οικονομίας δεν είναι τόσο κακές όσο μπορεί να δείχνουν τα νούμερα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Έκπληξη από την πτώση του πληθωρισμού – Χαμηλά 2 ετών

Αρακάς αντί avocado toast για τους Βρετανούς λόγω ακρίβειας

ΒοΕ: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Θα παραμείνουν υψηλά για καιρό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News