Business & Finance Πέμπτη 21/09/2023, 14:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BoE: Αμετάβλητα επιτόκια μετά από σχεδόν δυο χρόνια

BoE: Αμετάβλητα επιτόκια μετά από σχεδόν δυο χρόνια

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ολοκλήρωσε την Πέμπτη έναν κύκλο 14 επιτοκιακών αυξήσεων μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί σε επίπεδα κάτω των προβλέψεων και εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών για ύφεση.

Η BoE ανέβαζε τα επιτόκια συνεχώς από τον Δεκέμβριο του 2021 σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό, οδηγώντας το βασικό της επιτόκια από το 0,1% στο 5,25%. Με τη σημερινή της απόφαση, το αφήνει αμετάβλητο σε αυτά τα επίπεδα.

Πάντως, η απόφαση λήφθηκε με οριακή πλειοψηφία, καθώς 5 αξιωματούχοι της BoE τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του τρέχοντος επιπέδου και 4 υπέρ μίας νέας αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) στο 5,5%.

Οι περισσότεροι traders στοιχημάτιζαν από χθες ότι η Τράπεζα θα διακόψει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της, αφού ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σημαντικά χαμηλότερος από τις προσδοκίες για τον Αύγουστο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 6,7% από το 6,8% του Ιουλίου, έναντι πρόβλεψης για επιτάχυνση 7%, καθώς η υποχώρηση των τιμών των τροφίμων και της στέγασης αντιστάθμισε την αύξηση των τιμών στην αντλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δομικός δείκτης – ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού – υποχώρησε στο 6,2% από το 6,9% του Ιουλίου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News