Business & Finance Πέμπτη 15/12/2022, 14:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόβει ταχύτητα η Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση επιτοκίων κατά μισή μονάδα

Κόβει ταχύτητα η Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση επιτοκίων κατά μισή μονάδα

Σε μικρότερη αύξηση 50 μονάδων βάσης προχώρησε η τράπεζα της Αγγλίας, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 3,5%, ενώ έδωσε σήμα για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις.

«Η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή και υπήρξαν ενδείξεις πληθωριστικών πιέσεων στις εγχώριες τιμές και μισθούς που θα μπορούσαν να καταδεικνύουν μεγαλύτερη επιμονή και έτσι δικαιολογείται η περαιτέρω επιθετική νομισματική πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά η BoE.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της στατιστικής αρχής της χώρας χθες, ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε στο 10,7% από το υψηλό 41 ετών στο 11,1% του Οκτωβρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιβράδυνση σε ετήσια βάση από τον Ιούλιο του 2021. Ο πληθωρισμός στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί 0,75 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις τελευταίες προβλέψεις της BoE, αλλά η επίδραση της πτώσης σε μακροπρόθεσμο επίπεδο θα είναι πολύ περιορισμένη, όπως σημείωσε η Τράπεζα.

Η ανεργία έφτασε στο 3,7% τους τρεις μήνες μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά οι μισθοί (εξαιρουμένων των μπόνους) αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2001, καταγράφοντας άνοδο 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σημειώνεται πως χθες η Fed προχώρησε σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδων βάσης, ενώ αργότερα σήμερα σε αντίστοιχη κίνηση αναμένεται να προβεί και η ΕΚΤ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό τον Νοέμβριο

Fed: Αύξησε τα επιτόκια 50 μ.β – Σήμα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις

ΕΚΤ: Μικρότερη αύξηση επιτοκίων προεξοφλούν οι αναλυτές – Σήμα για συγκράτηση του πληθωρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News