Business & Finance Πέμπτη 3/11/2022, 14:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση επιτοκίων 75 μ.β. και προβλέψεις για ύφεση έως το 2024

Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξηση επιτοκίων 75 μ.β. και προβλέψεις για ύφεση έως το 2024

(upd) Η προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση και θα παραμείνει σε αυτή την κατάσταση για όλο το 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024, πιέζει τη στερλίνα, προκαλώντας βουτιά του νομίσματος κατά 2%. 

Νωρίτερα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη κίνησή της από το 1989. Ειδικότερα, η BoE αύξησε τα επιτόκια στο 3%, στην όγδοη κατά σειρά αύξηση.

Όμως, υιοθέτησε λιγότερο αυστηρό τόνο, καθώς οι policymakers προσπαθούν να μετριάσουν τις προσδοκίες για περαιτέρω επιθετικές κινήσεις νομισματικής σύσφιγξης. Σε μία ασυνήθιστα ξεκάθαρη δήλωση για την πορεία των επιτοκίων, η BoE τόνισε ότι αυτά θα είναι «χαμηλότερα από ό,τι προεξοφλούν οι αγορές».

Η αλλαγή της κυβέρνησης και η στροφή του νέου πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ σε μια πιο συμβατική δημοσιονομική πολιτική, έπειτα από τη σύντομη όσο και χαοτική θητεία της Λιζ Τρας, σημαίνουν ότι νομισματική και δημοσιονομική πολιτική δεν κινούνται πια προς αντίθετες κατευθύνσεις στην Αγγλία.

Όμως, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 10,1% τον Σεπτέμβριο και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν απότομα, πιέζοντας περαιτέρω τα οικονομικά των νοικοκυριών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Fed: Στην τέταρτη διαδοχική αύξηση των 75 μονάδων βάσης – Θα «κατεβάσει ταχύτητα»

Λαγκάρντ: Η ύφεση από μόνη της δεν θα συγκρατήσει τον πληθωρισμό

Πάουελ: Ίσως το Δεκέμβριο ή τον Φεβρουάριο η επιβράδυνση του ρυθμού επιτοκιακών αυξήσεων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News