Business & Finance Πέμπτη 3/11/2022, 12:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η ύφεση από μόνη της δεν θα συγκρατήσει τον πληθωρισμό

Λαγκάρντ: Η ύφεση από μόνη της δεν θα συγκρατήσει τον πληθωρισμό

Για το σενάριο «ήπιας ύφεσης» προειδοποίησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι από μόνη της αυτή η ύφεση δεν αρκεί για να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό.

Μία εβδομάδα μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ και ενόσω αυξάνονται οι ανησυχίες επίπτωση της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία της Ευρωζώνης, η Λαγκάρντ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν πιστεύουμε ότι αυτή η ύφεση θα μπορέσει να συγκρατήσει τον πληθωρισμό».

Στο πλαίσιο συνεδρίου στη Ρίγα της Λετονίας, η Λαγκάρντ δήλωσε επίσης ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να προσέξουν τις επιδράσεις της ταχείας επιτοκιακής αύξησης που ακολουθεί η Fed. «Οφείλουμε να προσέχουμε ο ένας τον άλλον και να είμαστε έτοιμοι για πιθανές επιπτώσεις, όπως πιστεύω ότι κάνει και η Fed», δήλωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε χθες σε νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Ωστόσο, ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι ο ρυθμός της σύσφιγξης θα επιβραδυνθεί.

«Ο καθένας από εμάς, όπως και η ΕΚΤ, έχουμε το δικό μας στόχο και ενώ οφείλουμε να λαμβάνουμε υπ’ οψιν τέτοια στοιχεία όπως οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Fed και άλλα στοιχεία διεθνούς φύσης που θα μας βοηθήσουν να καθορίσουμε την καλύτερη νομισματική πολιτική, δεν είμαστε ίδιοι και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια διάγνωση των οικονομιών μας».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Fed: Στην τέταρτη διαδοχική αύξηση των 75 μονάδων βάσης – Θα «κατεβάσει ταχύτητα»

EKT: Δεύτερη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β. – Αλλαγές στα TLTROs

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News